Dan treći: Razgoropađena Srbija, Poljska na produžetke, Skola ispisao istoriju, Španija sigurna (video)

© Foto : fiba.basketballMateuš Pontika, glavni igrač Poljske u pobedi nad Kinom
Mateuš Pontika, glavni igrač Poljske u pobedi nad Kinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treći dan Mundobasketa doneo je razrešenja za čak šest ekipa koje su kolo pre kraja obezbedile prolazak u drugu fazu takmičenja. Sledi pregled trećeg takmičarskog dana.

Grupa A:

Venecuela 87 – 71 Obala Slonovače

Venecuela se od razočaravajućeg poraza na startu prvenstva oporavila najviše zahvaljujući fantastičnoj partiji plejmejkera Giljenta protiv reprezentacije Obale Slonovače.

Giljente je pobedi svoje reprezentacije doprineo sa 31 poenom (6 trojki), nakon što je u prvoj utakmici protiv Poljske uspeo da ubaci samo pet poena. Pratili su ga Zamora sa 14 poena i Ruiz sa 10 poena i 8 skokova.

U taboru „slonova“ najefikasniji je bio Abuo sa 19 poena, a pratio ga je Tompson sa 15 poena i 5 skokova.

Porazom od ekipe Venecuele, reprezentacija Obale Slonovače ostala je bez šansi da se plasira u drugi krug Svetskog prvenstva u Kini.

Kina 76 – 79 Poljska

Drugom uzastopnom pobedom, Poljska je već obezbedila prolaz u narednu fazu takmičenja, u prvoj utakmici na ovom prvenstvu koja je otišla u produžetke.

Poljska je bila najbolja kad je bilo najteže — Mateuš Pontika predvodio je svoj tim sa 25 poena i 9 skokova, dok ga je Ej-Džej Sloter odlično pratio sa 22 poena.

Kina nije uspela da dođe do svoje druge pobede uprkos odličnoj partiji Ji Đianlijana, koji je dao 24 poena, uz 8 skokova. Kina je već u trećoj četvrtini zbog pet ličnih grešaka ostala bez svog glavnog plejmejkera Guo Ajluna, što ju je dovelo u problem.

Na 4,2 sekunde do kraja, izgledalo je kao da će Kina dobiti utakmicu, jer je imala poen prednosti i posed lopte. Međutim, raspoloženi Pontika ukrao je loptu i odmah dobio faul, pa je polovičnim učinkom sa linije penala odveo utakmicu u produžetke. Iako se nastavilo sa tesnom igrom, na kraju je Pontika sa linije penala doneo pobedu svojoj ekipi.

Za prolaz dalje domaćin će se boriti sa Venecuelom.

Grupa B:

Nigerija 81 – 94 Argentina

Argentina je na iskustvo u drugom poluvremenu uspela da „prelomi“ utakmicu i savlada Nigeriju, koja se i u svom drugom meču pokazala kao tvrd orah.

I pored dvocifrenog vođstva južnoameričke ekipe na startu meča, Nigerijci su uspeli da na pauzu odu u egalu — 43:43. Iz svlačionice su Argentinci izašli motivisani i namereni da obezbede pobedu, što im je i pošlo za rukom.

O borbenosti Nigerije svedoči i podatak da je njenih 10 blokada na današnjoj utakmici rekord za jedan afrički tim u 21. veku. Više od toga je u istom periodu na jednoj utakmici imala samo Španija — 13 protiv Senegala 2014. godine.

U današnjoj utakmici između Argentine i Nigerije pao je i jedan rekord. Legendarni košarkaš „gaučosa“ Luis Skola (39) postao je drugi najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava, sa pogođenih 611 poena.

Na utakmici protiv Nigerije, sjajni veteran Skola imao je svoje veče. Postigao je čak 23 poena i došao do ukupno 611 postignutih na svetskim prvenstvima. Dobrom igrom u redovima Argentine istakli su se i Patrisio Garino, sa 17 poena i 7 skokova i Fakundo Kampaco, sa 14 poena i 8 asistencija.

U redovima poražene ekipe, najefikasniji je bio Džoš Okogi sa 18 poena i 5 asistencija, a dvocifreni su bili još i Nvora (12), Vinsent (11) i Iroegbu (10 poena).

Južna Koreja 73 – 87 Rusija

Rusija je pobedom nad Južnom Korejom obezbedila mesto u narednoj fazi takmičenja.

Do pobede je „zbornaja komanda“ došla upravo timskom igrom, sa četiri dvocifrena igrača. Najefikasniji su sa po 13 poena bili Andrej Voroncevič, koji je imao i 7 skokova i četiri asistencije, i Vitali Fridzon, koji je imao i tri ukradene lopte. Pored njih su se istakli i kapiten Zubkov, sa 11 poena, četiri skoka i tri blokade, i Kulagin, sa istim brojem poena i četiri asistencije.

S druge strane, Južna Koreja je imala problem sa startnom petorkom — samo je jedan od igrača koji su počeli utakmicu uspeo da postigne više od 10 poena — Guna Ra (kako je u Koreji poznat Amerikanac Rikardo Retlif) dao je 19 poena i imao 10 skokova, a pratio ga je Daesung Li, koji je ušao sa klupe, sa 17 poena.

U grupi B očekuje nas borba za prvo mesto između Argentine i Rusije.

Grupa C

Tunis 79 – 67 Iran

Utakmica u kojoj je ekipa sa severa Afrike dovela sebe u poziciju da u poslednjem kolu sama odlučuje o svojoj sudbini.

Tunis je na krilima sjajnog Salaha Mežrija (22 poena, 15 skokova, tri asistencije, pet blokada) pobedio Iran, pa će u poslednjem kolu u direktnom duelu sa selekcijom Portorika odlučivati ko će od ove dve selekcije u drugi krug takmičenja.

Najbolji u ekipi Irana koja se, ovim porazom, oprostila od daljeg takmičenja (izuzimajući utakmicu poslednjeg kola sa Španijom) bio je, po običaju, sjajni Hamad Hadadi sa 13 poena, 11 skokova i osam asistencija.

Portoriko 63 – 73 Španija

Interesantna utakmica koju je „furija“ prelomila u drugoj i trećoj četvrtini. Krenuli su snažno Portorikanci i prvu četvrtinu dobili sa 21:17. Mećutim, Španija je dodala gas, pa je drugu četvrtinu rešila u svoju korist sa 14:19, a treću sa 10:21. Četvrti deo utakmice dobio je Portoriko sa 18:16. Nedovoljno za bilo šta više od časnog poraza od 10 poena razlike. Najefikasniji i najbolji u timu „furije“ bio je Mark Gasol (19 poena, sedam skokova, dve asistencije). Riki Rubio je postigao 17 poena. U selekciji Portorika najbolji je bio Klavel sa 13 poena, pet skokova i četiri asistencije.

U ovoj grupi je jasno jedino da će Španija u sledeći krug sa prve pozicije i da Iran nema više nikakve šanse za prolazak u sledeću rundu.

Tunis i Portoriko imaju skor 1/1 i u direktnom duelu će odlučiti ko je druga reprezentacija, koja će, pored Španije, ići na megdan Srbiji i Italiji u drugom krugu.

Grupa D

Italija 92 – 61 Angola

Očekivana pobeda „azura“.

Od samog početka su nametnuli žestok tempo koji Angola nije mogla da prati, pa je poluvreme završeno rezultatom 44:21. U drugom poluvremenu Italijani su samo dodali gas i uvećali prednost za konačan rezultat 92:61.

„Azure“ je do pobede predvodio Marko Belineli sa 17 poena, pratio ga je sa 11 poena i 11 skokova Džef Bruks. Po 11 poena su dali i Heket i Abas. Najefikasniji u reprezentaciji Angole bio je Janik Moreira sa 15 poena.

Srbija 126 – 67 Filipini

Još jedna ubedljiva pobeda „orlova“ koja ni u jednom momentu nije dolazila u pitanje. O tome kako je Srbija igrala najbolje govori i to da je oboren rekord u broju asistencija na jednom meču — Đorđevićeva četa ih je ostvarila čak 37, što je najviše od 1994. godine, otkada se prati ova statistika.

Dominirao je oporavljeni Nemanja Bjelica sa 20 poena, Bogdanović je dao 17, Raduljica 13, Gudurić 12, Jokić 11 (uz sedam skokova i sedam asistencija), a Milutinov je postigao 10 poena. Najbolji u reprezentaciji Filipina bio je Perez sa 16 poena.

Rasplet u grupi D je poznat, znaju se dve reprezentacije koje će ići u drugi krug, a o tome sa koje pozicije – odlučiće Srbija i Italija u direktnom duelu u sredu od 13 sati i 30 minuta.

Od 9 sati i 30 minuta će koplja, za prestiž, ukrstiti Angola i Filipini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala