Sovjetski Savez je spasio evropsku demokratiju

© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografijaStanovnici Beograda pozdravljaju sovjetske vojnike nakon oslobođenja u Drugom svetskom ratu
Stanovnici Beograda pozdravljaju sovjetske vojnike nakon oslobođenja u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sovjetski Savez je uništio nacizam i time spasio evropsku demokratiju od uništenja, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u čast obeležavanja 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata.

„Na različite načine se može oceniti sovjetska politika na početku Drugog svetskog rata, ali se ne može negirati činjenica da je upravo SSSR uništio nacizam, oslobodio Evropu i spasio od uništenja evropsku demokratiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U resoru su podsetili da je Drugi svetski rat odneo na desetine miliona života, da se odrazio na sudbine pokolenja i da je bio tragedija za čitavo čovečanstvo. Ipak, neke države danas pokušavaju da revidiraju razloge za izbijanje rata i njegove rezultate kako bi za tu globalnu katastrofu bila odgovorna ne samo Hitlerova Nemačka, već u istoj meri i SSSR, kako bi se onda bacila senka na savremenu Rusiju.

„Upravo zato se treba oslanjati na konkretne činjenice i dokumenta koji objašnjavaju svu složenost predratne situacije i koji otkrivaju prave razloge i posledice koje su dovele svet do tragične kataklizme“, saopštili su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Danas se u Poljskoj održavaju manifestacije u čast sećanja na 80. godišnjicu od početka Drugog svetskog rata. I pored žrtava koje je SSSR podneo za poraz nacizma, ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan u Poljsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala