Dan drugi: Ameri neubedljivi, Grci i Litvanci raspucani, favoriti sigurni

© Foto : fiba.basketballGrčki reprezentativac Janis Adetokumbo na utakmici protiv Crne Gore
Grčki reprezentativac Janis Adetokumbo na utakmici protiv Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas su na Svetskom prvenstvu igrane utakmice prvog kola u grupama E, F, G i H. Ovo je kratak pregled drugog takmičarskog dana.

​Grupa E

Turska 86 – 67 Japan

Reprezentacija Turske savladala je Japan rezultatom 86:67. Turska je svih 40 minuta bila u prednosti i bila je dominantna u reketu, odakle je postigla čak 54 poena, naspram samo 18 poena iz reketa Japana.

Ipak, Ersan Iljasova, najbolji igrač Turske, do svojih 19 poena došao je najviše zahvaljujući šutu za tri (ubacio je 5 trojki iz 9 pokušaja), a uz to je imao i 10 skokova i tri asistencije.

U ekipi Japana istakli su se Rui Hačimura i Nik Fazekas, sa po 15 poena, a Fazekas je ujedno bio i najkorisniji igrač japanske reprezentacije, sa indeksom 19.

Češka 67 – 88 SAD

Košarkaši SAD započeli su svoj pohod ka odbrani titule svetskog šampiona „mlakom“ pobedom nad reprezentacijom Češke. Veliki broj izgubljenih lopti Čeha (čak 15, naspram 7 izgubljenih lopti Amerikanaca), kao i nešto slabiji procenti šuta za dva poena i polovičan učinak sa slobodnih bacanja, doveli su do toga da drim tim ovu utakmicu privede kraju bez većih uzbuđenja.

Najefikasniji igrač u američkom taboru bio je Donovan Mičel sa 16 poena, a važan doprinos pobedi dali su i Harison Barns sa 14 i Kemba Voker sa 13 poena.

U porazu Češke istakao se Tomaš Satoranski, igrač Čikago Bulsa, sa 17 poena i pet asistencija.

Grupa F

Novi Zeland 94 – 102 Brazil

Košarkaši Novog Zelanda i Brazila na pauzu su otišli u egalu – rezultat je bio 50:50. Novozelanđani su rezultatski priključak jurili trojkama, kojih su u tom periodu pogodili 10, dok su se Brazilci u prvom poluvremenu ispromašivali iz reketa, ali su bili veoma precizni sa linije za slobodna bacanja (12/13).

U drugom poluvremenu, Novozelanđanima je stao šut sa distance, pa je Brazil treću deonicu dobio sa 16 poena (12:28). Iako su „visoki crni“ pokušali da u završnici dođu do preokreta, to nije bilo dovoljno za pobedu nad izabranicima Ace Petrovića.

Među Brazilcima se po igri najviše istakao Leandro Barbosa, koji je postigao 22 poena, a imao je i tri skoka, tri asistencije i jednu ukradenu loptu. U timu Novog Zelanda najefikasniji je bio Kori Vebster, koji je 17 od svojih 19 poena postigao u prvom poluvremenu.

Grčka 85 – 60 Crna Gora

Crna Gora je nastup na svom prvom svetskom prvenstvu u košarci od osamostaljenja započela ubedljivim porazom od Grčke.

Razlika je napravljena u prvom poluvremenu, u kom je Crna Gora uspela da postigne svega 16 poena! Igrali su Crnogorci na svog najboljeg igrača, ali Vučević je u tom periodu šutirao samo 3/9.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Printezis sa 16 poena, dok je najkorisniji bio Jorgos Papajanis, sa indeksom 27 – 15 poena, 9 skokova i dve blokade. Dvocifreni su bili još i Janis Borusis (12) i zvezda tima Janis Adetokumbo (10 poena i 8 skokova za samo 16 minuta na parketu).

Ipak, možda najveći posao Grci su uradili u odbrani. Uspešno su zaustavili snažnu centarsku liniju Crne Gore. Nikola Vučević, najefikasniji u crnogorskom timu sa 12 poena, i Bojan Dubljević, koji je ubacio samo 5, odigrali su znatno ispod svog uobičajenog nivoa.

Grupa G

Dominikanska Republika 80 – 76 Jordan

Dominikanska Republika uspela je da „iščupa“ pobedu nad Jordanom, koji se vratio sa -16 i čak poveo na minut i 49 sekundi do kraja.

Izuzetna partija centra turskog Fenerbahčea Ahmeta Duverioglua (koji je u Jordanu poznatiji kao Ahmad el Dvairi) nije bila dovoljna za preoket. Duverioglu je sa 34 ubačena poena, uz 10 skokova i sa indeksom od 37 najbolji igrač dosadašnjeg toka prvenstva.

Najefikasniji u timu Dominikane bio je Viktor Liz sa 15 poena, a istakao se i Ronald Roberts, koji je sa 11 poena i 6 skokova, ali uz izuzetnu odbranu i +/- skor od 15 poena proglašen za najkorisnijeg igrača utakmice.

Francuska 78 – 74 Nemačka

Francuska je utakmicu otvorila sa 14:0, i to se ispostavilo kao dovoljno za konačnu pobedu nad reprezentacijom Nemačke. Posle izuzetno lošeg prvog poluvremena, u kome su postigli svega 20 poena (samo 4 u prvoj deonici), Nemci su uspeli da vrate igru u zonu rezultatske neizvesnosti, ali ni u jednom trenutku nisu poveli.

Ekipu Francuske predvodio je Evan Furnije, koji je ubacio 26 poena, uz 10 skokova, što je njegov prvi dabl-dabl učinak na nekoj utakmici na SP, a raspoložen je bio i Amat Mbaje sa 21 poenom. Rudi Gober je takođe pružio sjajnu partiju, sa 9 poena i 9 asistencija, ali i 5 blokada, koliko je imao i ceo tim Nemačke.

U Nemačkoj je najefikasniji bio Johanes Vojtman sa 25 poena, dok je Denis Šreder, zvezda ovog tima i igrač Oklahome, ubacio 23, uz osam asistencija.

Grupa H

Kanada 92 – 108 Australija 

Nakon senzacionalne pobede nad Amerikancima u pripremnom periodu, Australija nastavlja u istom ritmu i na Mundobasketu. U prvoj utakmici grupe H savladala je reprezentaciju Kanade rezultatom 108:92 (29:20, 23:20, 24:37, 32:15).

Najbolji u redovima pobednika bio je Metju Delavedova, koji je postigao 24 poena, uz pet skokova i četiri asistencije. Peti Mils je ubacio 15 poena, uz šest asistencija, dok je ekipu dobro razigravao Džo Ingls, koji je sa 10 asistencija po meču prvi na listi dosadašnjeg toka šampionata.

Među Kanađanima najbolji indeks korisnosti ostvario je Kori Džozef (16 poena, po 4 skoka i asistencije i dve ukradene lopte), najefikasniji je bio Kem Birč, sa 18 poena, a Kevin Pangos je imao 14 poena i osam asistencija.

Senegal 47 – 101 Litvanija

Litvanija je svoje učešće na ovogodišnjem mundobasketu otvorila bombastično, pobedom od čak 54 poena razlike nad ekipom Senegala.

Senegal, koji je drugi na FIBA rang-listi reprezentacija sa afričkog kontinenta, nije mogao ništa protiv raspucane Litvanije, koja je iz četvrtine u četvrtinu samo povećavala prednost.

Čak sedmorica dvocifrenih igrača baltičke košarkaške velesile dovela su do toga da se njihova reprezentacija priključi klubu „100+“ timova, koji je za ova dva dana već prikupio šest članova.

Najveća greška Senegalaca bila je što su pokušali da Litvancima pariraju njihovim oružjem – trojkama, ali se to završilo katastrofalno po afričku ekipu, koja je šutirala 1/23 van linije 6,75.

Sa po 13 poena Litvaniju su predvodili Valančijunas (koji je imao i 11 skokova), Kalnijetis i Sabonis, Grigonis je postigao 12, Kuzminskas 11, a Lekavičijus i Jankunas po 10.

U ekipi Senegala najviši indeks (7) imao je Pape Diop, sa 6 postignutih poena, dok su najefikasniji, sa po 8 poena, bili Ndur, Faje i Ture.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala