Dačić: Nepozivanje u Poljsku bezrazložna politizacija

© AP Photo / Markus SchreiberObeležavanje godišnjice napada nacističke Nemačke na Poljsku
Obeležavanje godišnjice napada nacističke Nemačke na Poljsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom izostanka poziva Srbiji i Rusiji i poziva Nemačkoj i Hrvatskoj da prisustvuju tom događaju.

Dačić je ocenio da je pozivanje „stvar organizatora“, a primetio je da su pozvane samo članice EU i NATO-a i zemlje takozvanog „Istočnog partnerstva“ u kojem su bivše sovjetske republike, što je „iskrivljavanje i revizija istorije“, prenosi Tanjug.

„Ako je razlog nepozivanja Rusije to što je ona uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala, pa je pozvana. Ne znam kriterijume pozivanja“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da nije bilo razloga za takvu politizaciju i da ga je to podsetilo i na obeležavanje godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu u Francuskoj.

„U Poljskoj je obeležavanje godišnjice nečega što nikada ne bi smelo da se ponovi“, rekao je Dačić.

On je podsetio da su Francuzi uvideli da su pogrešili u tretmanu Srbije i dodao da je to jedan od razloga što je predsednik Emanuel Makron prilikom posete dodatno pokazao pozitivan odnos.

„Makronova poseta bila je od velikog značaja za Srbiju, jer nas on sada pominje u pozitivnom kontekstu“, rekao je Dačić i dodao da smo sa Francuskom napravili malo partnerstvo koje mora da se neguje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala