Velika Britanija se digla protiv Džonsonove suspenzije parlamenta (foto)

© AP Photo / Vudi XhymshitiProtest u Londonu
Protest u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širom Velike Britanije danas su održani protesti protiv odluke premijera Borisa Džonsona da suspenduje rad Parlamenta na nekoliko nedelja, tokom kojih je trebalo da se održi debata o sporazumu o napuštanju EU.

Demonstranti smatraju da će naredna sedmica biti odlučujuća za raspravu u Parlamentu, kada će Džonsonovi protivnici pokušati da usvoje zakon, koji bi ga sprečio da sprovede „bregzit“ 31. oktobra bez sporazuma sa EU.

Organizatori kažu da su protesti održani na više od 30 lokacija širom Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske, prenosi AP.

© SputnikProtest u Londonu
Velika Britanija se digla protiv Džonsonove suspenzije parlamenta (foto) - Sputnik Srbija
Protest u Londonu

U centru Londona okupilo se oko 10.000 ljudi, a bilo je demonstranata i u Belfastu, Jorku i u drugim gradovima.

U Londonu je na kratko blokiran saobraćaj na mostu u centru grada, kao i na Trafalgar skveru. Demonstranti su uzvikivali „Borise Džonsonu, sram te bilo“. Neki su nosili slogane „Stop udaru“, smatrajući da Džonsonov potez ugrožava demokratiju.

Više hiljada ljudi okupilo se u Glazgovu u Škotskoj, gde je lider laburista Džeremi Korbin rekao da je njegova poruka Džonsonu jednostavno: „Nema šanse. To je naš parlament“.

Korbin je rekao da je Džonson, koji je postao premijer glasanjem u Konzervativnoj stranci, a ne na izborima, nema mandat za zatvaranje Parlamenta, niti za napuštanje Unije bez dogovora.

© SputnikProtest u Glazgovu
Velika Britanija se digla protiv Džonsonove suspenzije parlamenta (foto) - Sputnik Srbija
Protest u Glazgovu

Proteste je organizovala grupa protiv „bregzita“ — „Moguća je druga Evropa“ i pokret „Momentum“, blizak opozicionim laburistima, preneo je Tanjug.

U međuvremenu, pokrenute su tri odvojene tužbe zbog suspenzije Parlamenta pred različitim sudovima u Velikoj Britaniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala