Trg republike otvoren za saobraćaj

© Tanjug / TANJA VALICTrg Republike
Trg Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi radovi na Trgu republike su završeni i ovaj javni prostor jutros u devet sati otvoren je za saobraćaj i pešake, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju Trga republike, rekao je Vesić i čestitao kompaniji „Štrabag“ i Direkciji za gradsko građevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu.

„Beograd je konačno dobio centralni trg kakav imaju velike evropske metropole“, rekao je Vesić u jutarnjem programu televizije „Pink“.

Napravljeni su drvoredi, koji imaju 27 stabala više nego ranije, i raskošna i prostrana pešačka zona, postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem, kakve se od prošle godine nalaze i u Balkanskoj ulici, izgrađene su četiri saobraćajne trake i nova kontaktna mreža za trolejbuse, postavljene su pametne klupe s besplatnim internetom i senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku...

Na Trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje, čije svetlo može da se prilagođava događajima koji se na Trgu organizuju, a tamo se nalaze i parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama...

„Sve to krasi novi Trg republike u Beogradu, koji svi pešaci i vozači ponovo koriste od jutros", rekao je Vesić.

Kako kaže, Trg republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kojem će građani sada moći da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

© Tanjug / TANJA VALICTrg Republike
Trg republike otvoren za saobraćaj - Sputnik Srbija
Trg Republike

Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da Trg ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolju rasvetu u gradu i još mnogo toga, dodao je on.

Taj prostor će se, dodao je Vesić, sada koristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija.

On je zahvalio građanima koji su imali strpljenja da sačekaju završetak radova.

Nova javna rasveta obuhvata osvetljenje platoa i pešačkih staza sa bočnih strana, scensku i dekorativnu rasvetu, osvetljenje Spomenika knezu Mihailu sa četiri kandelabra, fasada Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska.

„Za osvetljenje trga ugrađeno je preko 100 novih svetiljki u sistem daljinskog upravljanja. Na čitavom prostoru je zasađeno 27 novih stabala, pa tako sa već postojećim sada ima preko 50 stabala na potezu Vasina–Makedonska–Kolarčeva. Pored 27 kamenih klupa, na Trgu republike će se nalaziti i pet pametnih klupa s besplatnim internetom, senzorima i punjačima za prenosive uređaje. Na dve lokacije predviđeno je i šest potapajućih stubića, koji omogućavaju ulazak vozila s dozvolom, a parking za bicikle postavljen je u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu s Vasinom ulicom“, rekao je Vesić.

On je dodao da je posebnom obradom granita na pešačkom delu obeleženo mesto na kojem se nalazila Stambol kapija, a na pojedinim pločama granita biće obeleženo i mesto gde su sahranjivani crvenoarmejci pali u borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Vesić je dodao i da će i Karađorđeva ulica sutra biti otvorena za saobraćaj i da je ta ulica primer kako se na pravi način rekonstruišu ulice u gradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala