Stari konak, simbol veka započetog lažnom kolevkom i krvavom zavesom

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kakvu priču o srušenom dvoru i o jednom istorijski uzburkanom vremenu kazuje izložba „Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor“ u Muzeju primenjene umetnosti, koja pred publiku premijerno iznosi delove salona kralja Aleksandra Obrenovića, kolevke koje su donošene na dar „trudnoj“ kraljici Dragi, ključ od prostorije u kojoj se krio kraljevski par, zavesu sa tragovima krvi Aleksandra i Drage... Gde se nalazilo to zdanje, rezidencija tri srpska kralja, koje je posle majskog prevrata netragom nestalo? O svemu tome razgovaramo sa autorima izložbe, kustosima Jelenom Perać, Vladimirom Tomićem i Dejanom Vukelićem.

Kome je sve „ajvar“ sinonim za kuću, porodicu, zemlju, za ono što smo napustili, a za čim uporno i dalje tragamo, za „Orbitu kulture“ otkriva Ana Marija Rosi, rediteljka istoimenog filma, nagrađena na dva festivala — Festivalu evropskog filma na Paliću i Festivalu scenarija u Vrnjačkoj banji.

Da li je arheologija zaista romantična, kako smo pretpostavili posle odgledanih filmova o Indijani Džonsu, ili je reč o ozbiljnom, stručnom, iscrpljujućem i ponekad dosadnom poslu? Šta za jednu ozbiljnu nauku, koja se retko nađe u fokusu pažnje, znači otkriće poput nedavno pronađene „Župske Venere“? Da li je Srbija zapravo bogat arheološki rudnik koji tek treba istražiti pitali smo Andreja Starovića, kustosa zbirke za stariji neolit Narodnog muzeja i Adama Crnobrnju, predsednika Srpskog arheološkog društva.

O pripremama za najavljenu izložbu „Čistač“ Marine Abramović i za tu priliku preuređenom Muzeju savremene umetnosti na Ušću; o očekivanom interesovanju za delo umetnice iz Beograda, koja u svetu važi za kraljicu performansa, razgovaramo sa Slobodanom Nakaradom, v. d. direktorom Muzeja savremene umetnosti.

Orbita kulture 31.8.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala