Mundobasket 2019: Ko su desetorica veličanstvenih ovog Svetskog prvenstva?

© REUTERS / How Hwee Young/Pool via REUTERSCeremonija otvaranja Svetskog prvenstva u košarci
Ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija
Pratite nas
U prošlosti bi ovih Top-10 bilo Top-12, a sva mesta bi zauzimali članovi tima SAD.

Međutim, stvari su danas potpuno drugačije, i ne samo zato što je više NBA zvezda nego bilo kad do sada odbilo da igra za američki tim. Neamerikanci ne samo da povećavaju svoj broj u NBA, vrhunskoj industriji zabave, nego su sada počeli i da dominiraju. Janis Adetokoumbo je najbolji primer za to. I nije jedini.

Specijalizovani košarkaški sajt „Jurohups“ je napravio spisak Top-10 igrača Svetskog prvenstva koje se igra u Kini.

Po abecednom redu to izgleda ovako:

Janis Adetokumbo

Grčka, 6. decembar 1994. godine

Mnogi kažu da nikada ranije nisu videli ono što pokazuje 25-godišnji grčki košarkaš. Na Svetskom kupu videće ga kako radi i više od toga, jer trenutni MVP NBA lige nikada pre nije došao do finalne faze takmičenja. Paradoksalno, ovo mu nije prvi nastup na svetskim prvenstvima. Retki se sećaju da je bio deo reprezentacije Grčke i 2014. godine, godinu dana nakon što su ga Milvoki Baksi izabrali kao 15. pika na draftu. Od tada se puno toga promenilo. Samo u prethodnoj sezoni, pored izbora za najkorisnijeg igrača NBA lige, bio je i kapiten Olstar ekipe, član najbolje NBA petorke i najboljeg odbrambenog NBA tima. Janis i njegov brat Tanasis su jedina dva NBA igrača u grčkoj reprezentaciji.

Fakundo Kampaco

Argentina, 23. mart 1991. godine

Vreme kada je morao da ide na pozajmicu (Mursija 2015/17) da bi dokazao koliko vredi je odavno prošlo za 28-godišnjeg igrača Real Madrida, i sada bi to dvostruki osvajač Evrolige (2015. i 2018. godine) morao da dokaže i na Mundobasketu. Videćemo da li je spreman i sposoban da predvodi „gaučose“ u svom drugom nastupu na svetskim šampionatima.

Mark Gasol

Španija, 29. januar 1985. godine

Tridesetčetvorgodišnji centar osvojio je sve u karijeri, uključujući zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2006. godine i šampionski prsten u NBA (sa Raptorsima 2019. godine), pri čemu reč „sve“ nije preterivanje ni stislka figura. On je jedan od najstarijih igrača u rosteru „Furije“, u kojem se nalaze još četiri NBA igrača, a Marku Gasolu će ovo biti četvrto svetsko prvenstvo. Samo ova činjenica je dovoljna da ga svrstamo među 10 najvećih zvezda šampionata u Kini.

Rudi Gober

Francuska, 26. jun 1992. godine

Ovaj 27-godišnji centar je jedan od pet NBA igrača u rosteru „trikolora“, a verovatno i najbolji među njima. Za šest godina, koliko igra u NBA ligi (Juta Džez ga je odabrala kao 27. pika 2013. godine) uspeo je da se razvije u jednog od najboljih visokih igrača na svetu. Jedan je od samo deset igrača koji su više puta osvojili nagradu NBA defanzivni igrač godine (2018. i 2019. godine). Bio je član tima koji je izgubio polufinale od Srbije na Svetskom prvenstvu 2014. godine i to je bio njegov prvi nastup na Mundobasketima.

Nikola Jokić

Srbija, 19. februar 1995. godine

Naš 24-godišnji centar možda nije atletski građen kako to zahteva moderna košarka, ali njegova košarkaška inteligencija je više nego dovoljna da nadoknadi bilo koji nedostatak. „Nagetsi“ su to videli od samog početka, a dobili su džekpot kada su ga izabrali kao 41. pika na draftu 2014. godine. Jokić na ovo prvenstvo dolazi posle svoje prve Olstar sezone, tokom koje je bio izabran i u najbolji tim NBA lige. Jedan je od pet NBA igrača u srpskom rosteru i ovo je njegov prvi nastup na Svetskom prvenstvu.

Peti Mils

Australija, 11. avgust 1988. godine

Deset godina u NBA — poslednjih osam u „Sparsima“ (šampion iz 2014. godine) pod dirigentskom palicom Grega Popoviča — više je nego dovoljno da Peti Mils dođe na listu najboljih igrača na ovom Svetskom kupu. A ako vam ni to nije dosta, onda treba naglasiti da je upravo Mils bio taj koji je doveo tim SAD do prvog poraza posle 78 uzastopnih pobeda na velikim međunarodnim takmičenjima i u pripremnim utakmicama. 31-godišnji košarkaš jedan je od vođa „bumera“, koji u svom rosteru imaju još četiri NBA igrača.

Donovan Mičel

SAD, 7. septembar 1996. godine

Čitajući njegovu biografiju, možda nećemo naići na neka velika dostignuća: Juta Džez ga je izabrala kao 13. pika na draftu, bio je član prvog ruki tima NBA lige 2018. godine i pobednik NBA takmičenja za najbolje zakucavanje. Ako, međutim, posmatramo njegovu igru, u njoj se može pronaći sve što je potrebno da bi se shvatilo da 23-godišnji košarkaš potpuno zasluženo ima čitavu državu (Juta) pod nogama. Iako još uvek nije deo Olstara, popularni „Spida“ igra na takvom nivou da američki tim na osnovu toga polaže nade da će osvojiti još jednu zlatnu medalju.

Čedi Osman

Turska, 8. april 1995. godine

Ova 2019. godina bila je prekretnica u karijeri 24-godišnjeg turskog košarkaša. Nakon što je dobio jednu od glavnih uloga u ekipi Klivlenda (čiji je deo od 2017. godine), 31. izbor Minesote na draftu 2015. godine je spreman da bude vođa Turske u svom četvrtom nastupu na međunarodnim takmičenjima — posle Svetskog prvenstva 2014. godine, Eurobasketa 2015. godine i olimpijskog kvalifikacionog turnira 2016. godine, kada je bio premlad. Osman je jedan od tri NBA igrača u turskom timu.

Domantas Sabonis

Litvanija, 3. maj 1996. godine

Sa teretom poznatog imena na plećima, 23-godišnji košarkaš je spreman da dokaže da karijeru nije izgradio samo zbog poznatog oca. Budući da je NBA igrač od 2016. godine (izabran kao 11. pik 2016. godine od strane Orlanda, pa trejdovan Oklahomi) i sa dobrim sezonama u „Pejsersima“ (čiji je član od 2017. godine), Sabonis junior nema apsolutno nikakvih razloga za brigu. Uvršten je u preliminarni spisak od 24 igrača za litvansku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu 2014. godine, bio je član tima na Eurobasketu 2015. godine i Olimpijskim igrama 2016. godine, nije igrao na Eurobasketu 2017. godine, ali se sada vratio u tim za svoj prvi nastup na Svetskom prvenstvu. Jedan je od dva NBA igrača u litvanskom rosteru.

Kemba Voker

SAD, 8. maj 1990. godine

Američki 29-godišnji košarkaš ima dosta razloga da ovog leta bude zadovoljan: na potpisani ugovor sa „Seltiksima“, nakon osam godina provedenih u „Hornetsima“ (izabran kao 9. pik u prvoj rundi drafta 2011. godine) nadovezao se i njegov nastup na Svetskom prvenstvu sa ekipom SAD. A sada bi želeo da ima još više razloga za zadovoljstvo, pošto će u Kini predvoditi američki tim i pokušati da potvrdi svoju vladavinu. Međutim, postoji jedan paradoks — iako se roster SAD sastoji od 12 NBA igrača (jedini sa toliko među svih 32 učesnika šampionata, a teško da je i moguće drugačije), on je tek jedna od dve zvezde u ovom sastavu Grega Popoviča. Druga je Kris Midlton.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala