Kad Srbija uđe u EU raskinuće sporazum sa Evroazijskom unijom

© ZORAN ZESTICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da se pozivima Srbiji da ne potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom ne ulazi u suštinu pitanja i naglasio da nije reč o tome da Srbija želi da postane član Evroazijske unije, već da štiti državne, nacionalne i ekonomske interese.

„Nije reč o tome da Srbija želi da postane članica Evroazijske unije. Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa raznim zemljama, a ne samo sa EU. Kad Srbija postane članica EU, ona pre toga mora da raskine sve te ugovore i poštuje spoljnotrgovinsku i carinsku politiku EU“, rekao je Dačić za RTS.

Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak ocenio je ranije da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, što je članstvo u EU, dok je predsednik Komiteta EP za spoljne poslove i donedavni izvestilac za Srbiju u toj instituciji Dejvid Makalister rekao da Srbija, ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma sa tim savezom.

„Kad neko tako kaže ispada da je ovde na ćošku, kod Takovske, ulazak u EU, pa sad sve da ukinemo da bismo ušli u EU. Otkad znam za sebe, svake godine su mi pričali — samo što ne uđemo, a to je na dalekom štapu, to nije izvesna skora budućnost, ima vremena“, rekao je Dačić.

On je dodao da EU ima više potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini s nekim zemljama s kojima Srbija nema.

Na pitanje da li to onda znači da 25. oktobra Srbija potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom, Dačić je naveo da se nije još konsultovao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Koliko znam, to ne ide preko nas, nego preko Vlade Srbije, koja pregovara o svim tim spoljnotrgovinskim stvarima, između ostalog i o pitanjima slobodne trgovine“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je Hrvatska izašla iz Cefte čim je postala članica EU, ocenivši da ne treba poklanjati previše pažnje svemu tome.

„Mi imamo interes da štitimo naše državne, nacionalne i ekonomske interese. Mi imamo sporazume sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, ali nemamo sa celom tom ekonomskom zajednicom i onda imamo problem u realizaciji određenih izvoznih projekata“, objasnio je Dačić.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na činjenicu da je Albanija 100 odsto ispunila sve što traži EU kada je reč o spoljnoj politici, ali da ne može da otvori pregovore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala