Iranski tanker i dalje luta Sredozemnim morem — ipak ide u Siriju?

© AP Photo / Morteza AkhoondiTanker u Persijskom zalivu
Tanker u Persijskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD poseduju informacije da se iranski tanker „Adrijan Darja“ kreće ka sirijskoj luci Tartus, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

„Šef diplomatije Irana Džavad Zarif je dao garancije Velikoj Britaniji da tanker Korpusa čuvara Islamske revolucije ’Adrijan Darja‘ (’Grejs 1‘) neće ići u Siriju. Mi imamo proverene informacije da se tanker kreće ka sirijskom Tartusu. Nadam se da će on promeniti pravac. Velika je greška što smo verovali Zarifu“, napisao je Pompeo na Tviteru.

Ministarstvo finansija SAD je uvelo sankcije tankeru i njegovom kapetanu, saopštivši da je brod prevozio naftu i da sredstva od njene prodaje idu na „finansiranje neprijateljskih akcija režima i širenje terorizma“.

Nešto ranije izvor Sputnjika je saopštio da se nekoliko turskih brodova približava iranskom tankeru „Adrijan Darja“ kod turske luke Mersin radi transporta nafte.

Iranski tanker je pušten sredinom avgusta iz Gibraltara posle pet nedelja zadržavanja, jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju, čime se krše sankcije Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala