FARK ponovo uzima oružje u svoje ruke

© REUTERS / Federico Rios Pripadnici FARK-a
Pripadnici FARK-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kolumbije Ivan Duke zatražio je od tužilaštva da izda nalog za hapšenje bivših pripadnika FARK, koji su saopštili da ponovo uzimaju oružje u ruke.

Bivši lideri pobunjeničke grupe Ivan Markes i Hesus Santrič su objavili video-snimak u kojem navode da je država izdala principe iz potpisanog mirovnog sporazuma i da oni moraju da ponovo uzmu oružje u svoje ruke.

„Kolumbija neće trpeti nikakve pretnje, a posebno neće trpeti pretnje narkomafije. Kolumbijci treba da znaju da se ne radi o početku novog gerilskog rata. Ovo su pretnje bande narkoterorista koje pokriva i podržava diktator Maduro“, izjavio je Duke.

Akcije bivših pripadnika FARK-a je kritikovao i lider istoimene političke partije Rodrigo Londonjo, poznatiji kao Timošenko. On je izjavio da će većina pripadnika FARK-a i dalje podržavati mirovni proces.

„Iskreno, stid nas je. Izvinjavam se kolumbijskom narodu, međunarodnoj zajednici, Kubi, Norveškoj, koji su nam mnogo pomogli u tom procesu. Međutim, mi imamo jednu optimističnu poruku: većina nas se nalazi ovde i istina je na našoj strani“, rekao je Londonjo.

Mirovni sporazum sa FARK-om potpisan je 2016. godine, čime je stavljena tačka na višedecenijski gerilski rat. Pre dve godine pokret je prerastao u političku partiju.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala