Ceremonija prenosa večne vatre iz Rusije u Sloveniju (video)

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVečni oganj na Grobu neznanog junaka
Večni oganj na Grobu neznanog junaka   - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi je održana ceremonija prenosa večne vatre sa Groba neznanog junaka kod Kremlja u slovenačku prestonicu Ljubljanu.

Taj događaj je bez presedana, saopštila je pres-služba Ruskog istorijskog društva.

„To će biti prva večna vatra koja će biti zapaljena u poslednjih nekoliko decenija u nekoj prestonici zemlje-članice EU i NATO-a“, naglasili su u Ruskom istorijskom društvu.

Uz učešće veterana iz Drugog svetskog rata, počasne straže i vojnog orkestra zapaljena je vatra u lampi koja je poslata u Sloveniju specijalnim avionom Ministarstva odbrane Rusije.

Ceremoniji je prisustvovao predsednik Ruskog istorijskog društva, direktor spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva inostranih poslova.

Sutra će vatra stići u Ljubljanu, gde će uz učešće ruske delegacije biti zapaljena kod spomenika „Sinovima Rusije i SSSR-a koji su poginuli na slovenačkoj zemlji u vreme Prvog i Drugog svetskog rata“, koji je predsednik Rusije Vladimir Putin otkrio 2016. godine.

Podsetimo, na teritoriji Slovenije se za vreme Prvog svetskog rata nalazilo oko 40.000 zarobljenih ruskih vojnika, dok je tokom Drugog svetskog rata u Mariboru bio aktivan koncentracioni logor za sovjetske vojnike.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala