Bljuje vatru: Stiže novi ruski sistem „tornado S“ (video)

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa "Tornado"
Višecevni bacač raketa Tornado - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija će na međunarodno tržište lansirati najnoviji višecevni bacač raketa 9K515 „tornado S“, a njegove glavne prednosti su visoka preciznost, domet i povećana snaga municije, po čemu on značajno prevazilazi svog prethodnika — sovjetski sistem „smerč“, saopštio je direktor proizvodnje državne korporacije „Rosteh“ Sergej Abramov.

Prema rečima Abramova, glavna prednost sistema „tornado S“ je korišćenje novih raketa kalibra 300 milimetara sa dometom do 120 kilometara. Sistem „tornado S“ predviđen je za uništavanje oklopnih vozila, ljudstva, inženjerskih objekata, aerodroma, komandnih punktova, artiljerijskih i raketnih jedinica protivnika.

„Pored toga, sistem je sposoban da uništi motorizovane pešadijske i tenkovske jedinice, komandne punktove, sredstva protivvazdušne i protivraketne odbrane, sredstva za komunikaciju, kao i avione i helikoptere na pistama“, navodi se u saopštenju „Rosteha“.

Novi sistem je projektovalo tulsko Naučno-proizvodno udruženje „Splav“, koje je deo koncerna „Tehmaš“, dok se serijska proizvodnja borbenih vozila i mašina za transport municije odvija u permskoj kompaniji koja ulazi u sastav udruženja „Splav“.

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaArtiljerija može da vrši proračune, neophodne za napad...
Bljuje vatru: Stiže novi ruski sistem „tornado S“ (video) - Sputnik Srbija
Artiljerija može da vrši proračune, neophodne za napad...

Automatizacija, preciznost i snaga

„Tornado S“ je modernizovana verzija sovjetskog bacača raketa „smerč“, koji je razvijen u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka. Godine 2015. najnoviji ruski bacač raketa je prošao državno testiranje, a sledeće godine uvršten je u sastav naoružanja ruske vojske.

Početkom 2019. godine Oružane snage Rusije dobile su prvi brigadni komplet raketnog sistema „tornado S“, a u aprilu je sistem korišćen tokom vojnih vežbi na poligonu Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti.

„’Tornado S‘ je u potpunosti u skladu sa osnovnim tendencijama savremenog ratovanja“, tvrdi proizvođač sistema. Inženjeri su se fokusirali na povećanje automatizacije procesa upravljanja. Vojska je dobila mogućnost da upravlja gađanjem divizije i da istovremeno koristi podatke o novim ciljevima.

Prema rečima glavnog urednika časopisa „Arsenal otečestva“ Viktora Murahovskog, važna prednost sistema „tornado S“ je u tome što artiljerija može da vrši proračune, neophodne za napad, sa bilo koje pozicije. Štaviše, aktiviranje sistema na terenu traje nekoliko minuta.

„Svaki samohodni sistem faktički radi nezavisno — ne zahteva eksterne podatke kao što su balistički, navigacioni i drugi parametri. U tom slučaju, priprema traje veoma kratko. To takođe omogućava da se izvrši povlačenje i premeštanje na druge položaje“, istakao je stručnjak.

„Tornado S“ značajno prevazilazi sovjetski „smerč“ kada je reč o dometu. Najnoviji sistem može da pogodi cilj na udaljenosti do 120 kilometara, dok „smerč“ ima domet od 70 do 90 kilometara. Ta karakteristika je poboljšana zahvaljujući razvoju nove parčadne i višenamenske municije.

Generalni direktor „Tehmaša“ Vladimir Lepin saopštio je da su savremene granate sposobne da izvršavaju širok spektar zadataka, zbog čega je „tornado S“ visokoprecizno oružje. Prema njegovim rečima, svaka od 12 vrsta municije višecevnog bacača raketa može da dobije pojedinačne podatke o misiji.

Navođena municija koju koristi sistem „tornado S“ koristi navigacioni sistem „Glonas“, zahvaljujući kojem je značajno povećana preciznost. Međutim, ruski najnoviji višecevni bacač raketa mogao bi da funkcioniše i bez tog sistema. Stručnjaci udruženja „Splav“ razradili su specijalni projektil 9M534, koji u ciljno područje dostavlja bespilotna letelica „tipčak“. Dron je neophodan kako bi preneo koordinate ciljeva sistemu „tornado S“.

„Tipični ciljevi su, na primer, kontrolni punktovi. Često se nalaze na ogromnoj teritoriji od nekoliko hektara. Površina na koju će biti ispaljena municije sistema ’tornado S‘ programira se za vreme paljbe“, pojasnio je Murahovski.

U fabrici „Motovilihinski zavod“, koja se bavi proizvodnjom sistema, „tornado S“ naziva se izuzetno moćnim oružjem. Prema mišljenju generalnog konstruktora preduzeća Vitalija Homjonoka, destruktivnu snagu ruskog višecevnog bacača raketa nadmašuju samo nuklearne bojeve glave.

„’Tornado S‘ do cilja doprema nekoliko tona eksplozivne supstance, a rafalna paljba pokriva površinu od 67,6 hektara, gde praktično ne ostaje ništa što bi se moglo suprotstaviti“, izjavio je ranije Homjonok.

Veliko tržište

Vojni stručnjak Jurij Knutov je ocenio da Rusiju trenutno ništa ne sprečava da opremi sopstvene jedinice i strane oružane snage sistemima „tornado S“. Prema njegovim rečima, ruski sistem bi mogao da postane veoma popularan na stranom tržištu.

„Višecevni bacač raketa velikog kalibra i dugog dometa je rasprostranjen artiljerijski sistem u mnogim vojskama sveta. S obzirom na njihovu ogromnu moć, takvi sistemi se mogu nazivati oružjem zadržavanja, jer bi neprijatelj pretrpeo ogromne posledice čak i nakon jedne rafalne paljbe. Stoga je potencijalno tržište za ruski sistem prilično veliko. Verovatno se u prvom redu radi o zemljama Bliskog istoka i Istočne Azije“, objasnio je Knutov.

Trenutno, jedan od najvećih kupaca ruskog višecevnog bacača raketa je Delhi. Indijska vojska uglavnom koristi sisteme „smerč“. U poslednje vreme Moskva i Delhi razgovaraju o planovima za stvaranje zajedničkog preduzeća za proizvodnju granata.

„Treba imati u vidu da će se naša zemlja suočiti sa ozbiljnom konkurencijom na inostranom tržištu. Najverovatnije se neće moći izbeći rivalstvo sa savezničkom Belorusijom, Izraelom i SAD. Međutim, ’tornado S‘ po mnogim karakteristikama prevazilazi strane pandane. Pored toga, tradicionalna prednost ruskog oružja je prihvatljiva cena i spremnost Rusije da deli proizvodne tehnologije“, zaključio je Knutov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala