Zelenski predložio da se u Ustav unese član o impičmentu predsednika

© AP Photo / Markiv MykhailoPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u Vrhovnoj radi
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u Vrhovnoj radi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je da se u Ustav Ukrajine unese niz izmena, među kojima je inicijativa da se u osnovni zakon uključi norma koja omogućava poslanicima da opozovu predsednika u slučaju veleizdaje ili nekog drugog krivičnog dela.

„Vrhovna rada Ukrajine može da udalji predsednika te zemlje sa dužnosti impičmentom, isključivo ukoliko on počini veleizdaju, ili neko drugo krivično delo“, ističe se u tekstu.

Osnova za impičment predsednika može, prema dokumentu objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine, da bude pisani zahtev koji je potpisala većina poslanika Vrhovne rade, odnosno najmanje 226 članova parlamenta.

Zahtevom bi se bavila privremena istražna komisija, u kojoj bi bili poslanici, izabrani po proporcionalnom principu, specijalni tužilac i specijalni istražitelji. Nakon tajnog glasanja o svakoj tački optužnice, u slučaju da ono potvrdi inicijativu za opoziv, sledilo bi obraćanje Ustavnom i Vrhovnom sudu. Impičment bio bio potvrđen, ako bi ga podržalo najmanje tri četvrtine ukupnog broja poslanika Vrhovne rade.

Zakonodavna inicijativa – narodu

Predsednik Ukrajine je Vrhovnoj radi predložio da se u Ustav unese i odredba o pravu naroda na zakonodavnu inicijativu.

Prema važećem Ustavu Ukrajine — pravo na zakonodavnu inicijativu imaju poslanici Vrhovne rade, premijer i predsednik.

Reforma Vrhovne rade

Zelenski smatra da je neophodno reformisati zakonodavnu oblast i predlaže da se broj poslanika u Radi smanji sa 450 na 300, kao i da poslanički mandat ubuduće traje pet godina.

Ako izmene budu usvojene, poslanik će moći da postane svaki građanin Ukrajine koji ima pravo glasa, govori ukrajinski jezik i boravi u Ukrajini najmanje pet godina.

Vanredni parlamentarni izbori održani su u Ukrajini 21. jula. Partija Zelenskog „Sluga naroda“ osvojila je 43,16 odsto glasova birača, odnosno 254 mandata u Vrhovnoj radi, što joj je omogućilo da formira jednopartijsku većinu u parlamentu.

Vrhovna rada u novom sazivu je na prvoj sednici 29. avgusta formirala novi sastav Vlade Ukrajine, na čelu sa premijerom Aleksejom Gončarukom.

Ranije je Zelenski, tokom obraćanja poslanicima Parlamenta Ukrajine, rekao da je pred Vrhovnom radom zadatak da pojača odbranu zemlje, okonča rat u Donbasu i „povrati Krim“.

Zelenski je rekao da poslanicima daje godinu dana da dokažu svoju efikasnost i dodao da veruje da će Vrhovna rada u ovom, novom sazivu, ući u istoriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala