Zašto je važna Vučićeva poseta Vatikanu (video)

© AP Photo / Gregorio BorgiaPapa Franja u Vatikanu
Papa Franja u Vatikanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija na svetskoj i evropskoj sceni se komplikuje, a srpski državni vrh najavio je tešku jesen i zimu. Samo u toku septembra premijerka i predsednik Srbije imaće veliki broj sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima će biti i razgovori sa nemačkom kancelarkom, ali i sa papom Franjom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ide u Vatikan kod pape da ga moli da ne prizna samoproglašeno Kosovo. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je Vatikan nama veoma važan, i to ne samo zbog njihovog odnosa i nepriznavanja kosovske državnosti, već i zbog njihovog velikog uticaja na politička dešavanja u svetu.

„To je nešto što mi podržavamo, ali i želimo da održavamo i negujemo takve odnose. Naše ponašanje prema rimokatoličkoj crkvi i njihovim vernicima je apsolutno na nivou. To je odnos međusobnog uvažavanja, a to dokazuje i činjenica da su pre neki dan na jednom mestu stradanja bili i katolički i muslimanski i pravoslavni velikodostojnici“, rekao je Odalović.

Sa Vatikanom Srbija može da priča i o pokušajima Prištine da pretvori određene pravoslavne verske objekte u katoličke.

„Želim da verujem da je to čin nekog lokalnog stanovnika, koji to radi zbog političkih manipulacija i prevara, ali suština je da ima prostora za rad na prostoru KiM. Ova poseta je veoma važna, jer stvari ne mogu da se poboljšaju, sve dok tamo cveta kriminal“, naglašava generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Vatikan nam, prema Odalovićevom mišljenju, može pomoći i u odnosima sa Hrvatskom, jer ustaštvo nikome neće doneti ništa dobro.

„Hrvatska mora sama sa sobom da raščisti gde ide i šta hoće. Ne možemo da sa jedne strane imamo povampireno ustaštvo i da se ono toleriše, a da sa druge imamo časne ljude koji to kritikuju i da se ništa ne menja. Ćirilično pismo se ne toleriše, deca se od najranijih dana indoktriniraju i Hrvatska mora da se vrati na obaveze koje je preuzela onog trenutka kada je postala deo Evropske unije. To sve dodatno stvara nesigurnost kod Srba“, zaključio je Odalović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala