Srpski ministar za Sputnjik odgovorio na novu briselsku ucenu

Pratite nas
Srbija je primila k znanju stav Brisela da ima obavezu da prekine sporazum sa Evroazijskom unijom kada postane članica EU, ali taj datum je neizvestan. Zašto bismo se danas odricali koristi koje naša privreda može da ima od sporazuma sa EAEU za nešto što je u budućnosti potpuno nepredvidivo što se tiče rokova, pita se ministar Nenad Popović.

Komentarišući izjavu slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčeka povodom najavljenog potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije u srpskoj vladi, napominje za Sputnjik da je najvažnije da Srbija stalno i isključivo gleda šta je interes građana Srbije i srpske privrede.

„Za našu privredu, naročito za poljoprivredu, ali i za druge grane ekonomije, zaključivanje ugovora o slobodnoj trgovini sa EAEU je izvanredan uspeh. To je izlazak na tržište od blizu 200 miliona stanovnika i tu je šansa za sve robe koje dolaze iz Srbije. Da, EU je naš najveći ekonomski partner i treba da zadržimo najbolje moguće ekonomske odnose, ali za određene vrste roba tržište Evroazije je mnogo interesantnije i naše robe su mnogo konkurentnije na tim prostorima. Treba da radimo i sa jednima i sa drugima“, kaže Popović. 

Primili k znanju, ali...

Lajček je pre sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana u finskoj prestonici Helsinkiju izjavio da je potpisivanje trgovinskog sporazuma sa EAEU „zbunjujuće“ i da Srbija „ne može ići u više pravaca istovremeno“. Potpisivanje trgovinskog sporazuma sa EAEU nije korak koji će Srbiju približiti EU, smatra Lajček.
Bescarinski režim sa EAEU omogućiće da srpska roba u startu bude jeftinija za 20 odsto u odnosu na robu iz EU — srpska roba postaće konkurentnija na evroazijskom tržištu nego na bilo kojem drugom, jer jedino srpska roba na tom tržištu neće imati carine, dodaje Popović.

„Mi smo primili k znanju stav Evropske komisije da Srbija ima obavezu da prekine bescarinski sporazum sa EAEU kada Srbija pristupi EU. Ali, taj datum je potpuno neizvestan. Niko ne zna kada će on biti. Zašto bismo se danas odricali koristi koje naša privreda može da ima od sporazuma sa EAEU za nešto što je u budućnosti potpuno nepredvidivo što se tiče rokova“, pita se Popović. 

Uspeh za pet godina 

Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić u veoma kratkom roku su uspeli da unaprede odnose sa Rusijom i EAEU i očekivanja su da će se izvoz na tržište članica EAEU (Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija) sve više povećavati.

„Želeo bih da dodam da moramo da iskoristimo ovaj potencijal da evroazijskom tržištu pristupimo još ozbiljnije, još više strateški. Da napravimo pravu strategiju izlaska na to tržište, kao što to rade mnoge evropske zemlje, Nemačka, Francuska, Austrija, Belgija, koje su uradile čitav niz strategija i najuspešnije su na ruskom tržištu. Mislim da koristeći njihova iskustva oko pravljenja tih strategija moramo da uzmemo u obzir elemente naše privrede i siguran sam da jednom pravilnom politikom, kao što Srbija izvanredno radi na privlačenju investicija, isto tako možemo da budemo lideri u rastu izvoza na tržište Evroazije“, smatra Popović. 

Sa dobro postavljenom strategijom i njenom primenom Srbija bi u narednih pet godina mogla da postigne značajne uspehe na evroazijskom tržištu, zaključuje Popović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala