SAD, Ukrajina i Poljska potpisuju gasni sporazum

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil na cevovodu gasne stanice "Nežuhiv" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Ventil na cevovodu gasne stanice Nežuhiv u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da 31. avgusta potpišu sporazum o saradnji, usmeren na jačanje regionalne bezbednosti isporuka gasa, saopštio je poljski portal „Biznis alert“.

Sporazumom će biti regulisana i reforma ukrajinskog gasnog tržišta, infrastruktura uvoza gasa iz Poljske, skladištenje i izvoz američkog tečnog prirodnog gasa, kao i gasnih udruženja u Poljskoj i Ukrajini.

Ranije je saopšteno da će Poljska Ukrajini prodavati tečni prirodni gas, kupljen u SAD, koji će se isporučivati do kraja ove godine.

Sve tri zemlje aktivno kritikuju projekat „Severni tok 2“, koji podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Kijev strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa u Evropu, a Vašington smatra da projekat ugrožava američke planove za izvoz tečnog prirodnog gasa. Poljska projekat naziva „politički motivisanim“.

Moskva naglašava da je „Severni tok 2“ isključivo ekonomski projekat, usmeren na jačanje evropske energetske bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala