Sa kosmodroma „Pleseck“ poslednji put lansirana raketa-nosač „Rokot“

© Foto : Khrunichev State Research and Production Space Center raketa-nosač "Rokot"
raketa-nosač Rokot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketu-nosač „Rokot“ sa vojnom svemirskom letelicom poslednji put su lansirale ruske kosmičke snage sa kosmodroma "Pleseck", a raketa se više neće koristiti, jer se planira prelazak na modernizovanerakete te vrste, saopštio je šef kosmodroma „Pleseck“ Nikolaj Nestečuk.

„Ovim lansiranjem prestajemo da koristimo raketno-svemirski kompleks „Rokot“ za potrebe Ministarstva odbrane. Planirano je još jedno lansiranje za „Roskosmos“. Raketa prestaje da se koristi zbog planova o uvođenju modernizovanog tipa ove rakete“, istakao je Nestečuk.

Prema saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Rusije sve operacije pre lansiranja i samo lansiranje svemirske rakete ’Rokot‘ odvijale su se u uobičajenom režimu, a kopnena sredstva kosmičkih snaga kontrolisala su lansiranje i let rakete-nosača.

Raketa je lansirana u 17 časova po moskovskom vremenu.

Raketa-nosač „Rokot“ lake klase kreirana je u okviru programa konverzije, na bazi interkontinentalne balističke rakete RS-18, koja je povučena iz upotrebe. Proizvođač rakete je Svemirski centar „Hruničev“.

Prvo lansiranje „Rokota“ bilo je 16. maja 2000. godine sa kosmodroma „Pleseck“. U proteklom periodu sa tog kosmodroma je izvedeno ukupno 30 lansiranja, a na taj način je u orbitu izvedeno oko 70 svemirskih letelica sa različitim namenama.

Ranije je američki stručni sajt „Spejs flajt nau“ (spaceflightnow.com) saopštio da će 30. avgusta sa kosmodroma „Pleseck“ pomoću rakete „Rokot“ biti lansiran treći geodetski satelit „Geo-IK-2“.

Prvi takav satelit je izveden u pogrešnu orbitu u februaru 2011. godine zbog kvara upravljačkog sistema na potisnom raketnom bloku „Briz-KM“, pa zbog toga nije mogao biti iskorišćen u skladu sa namenom. Drugi satelit „Geo-IK-2“ uspešno je lansiran u junu 2016. godine.

Prema podacima koji se nalaze na sajtu proizvođača, satelit „Geo-IK-2“ omogućava izvođenje preciznih geodetskih merenja i na taj način zadovoljava potrebe ruske nauke, kada je reč o obnavljanju kartografskog modela Zemlje i preciziranju njenih geofizičkih parametara.

Svemirska raketa-nosač „Rokot“ koristi blokove za ubrzanje s interkontinentalne balističke rakete RS-18B i potisni raketni blok „Briz-KM“. U svim fazama rakete „Rokot“ i u bloku „Briz-KM“ koriste se toksične komponente goriva. Sistem za upravljanje rakete proizvodi se u ukrajinskom preduzeću „Hartron“.

Danas se razmatra mogućnost stvaranja rakete „Rokot-2“ sa blokom „Briz-KM-2“, koji će takođe koristiti toksične komponente goriva, ali će ukrajinski sistem za upravljanje biti zamenjen sistemom ruske proizvodnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala