Ruski heroj ekskluzivno za Sputnjik: Su-57 je naša budućnost (video)

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaSU-57
SU-57 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska avio-industrija napravila je najbolji avion u svojoj istoriji — Su-57, rekao je Sputnjiku jedan od najboljih pilota Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Rusije Jurij Vaščuk, koji je upravo dobio nagradu za hrabrost — Zlatnu zvezdu.

U toku je najveći sajam avijacione tehnike — „MAKS-2019“. Na njemu su 33 države i 800 kompanija predstavile svoja dostignuća u ovoj oblasti. Najveći odjek je imao višenamenski ruski lovac pete generacije Su-57. Jurij Vaščuk, ruski pilot koji se bavi testiranjima letelica koje proizvodi kompanija „Suhoj“, nakon akrobacija na nebu iznad poligona „Žukovski“, ispričao je Sputnjiku svoje utiske sa ovogodišnjeg sajma.

— Malo toga je novo na salonu, osim aviona MS-21, koji je kompletno iz ruske proizvodnje. Akrobatski program je, kao i uvek, najbolji. Verovatno na drugim aero-mitinzima nema tako sadržajnog programa kao kod nas. Tamo gde mi ne učestvujemo, nema ni programa. Naši piloti i firme prave glavni akrobatski program. Što se tiče salona — prisutni su interesantni sportski avioni i retro avioni koje ljubitelji avijacije mogu videti.

Svi pričaju o najnovijem ruskom avionu Su-57. Vi ste i leteli na njemu. Kako biste ga opisali? Šta je ruska vojska dobila sa njim?

— Kada je danas pilot Roman Kondratjov leteo na Su-57, on je sa oduševljenjem rekao da je to zaista jedinstven avion. Za razliku od F-22, on dejstvuje i na tlu, a za razliku od F-35, on dejstvuje i u vazduhu. On je višenamenski lovac koji može da rešava različite zadatke. Plus, elementi nevidljivosti koji su prisutni, i konstruktivni i tehnička rešenja, sve je novo. U našoj avio-industriji do sada nije postojao takav nivo tehnologije tokom izgradnje borbene avijacione tehnike.

Leteli ste, verovatno, na svim avionima koji se trenutno koriste u vojsci. U kojem se najbolje osećate?

— Naravno, Su-57. To je naša budućnost. Budućnost naših Vazdušno-kosmičkih snaga. Meni se jako sviđa i Su-35. Sa zadovoljstvom ga pokazujem, ali naravno, Su-57 je jedinstveni avion i po mogućnostima i po lakoći upravljanja pilota.

Vi testirate, praktično, sve avione i znate sve na čemu se radi u ruskoj avio-industriji. Nakon Su-57, šta možemo očekivati sledeće?

— Mnogi očekuju da to budu bespilotni avioni. I pojavio se naš teški dron ’Ohotnik‘, ali ja mislim da će i naši praunuci koristiti avijaciju sa pilotima. To se odnosi na borbenu avijaciju. Možda će transportna i putnička i početi da se koriste bez pilota, jednog dana, ali borbenom avijacijom, gde odluke donosi čovek, treba da upravlja pilot. To je moje mišljenje.

Kako se dronovi mogu koristiti paralelno sa avionima?

— Postoji ideja da avion sa pilotom leti u pratnji dronova. Tada bi dron štitio avion i pravio radio-smetnje; to je kompleks koji treba razvijati i koristiti.

Svi se dive akrobacijama „Striža“ i „Vitezova“. Na internetu postoje i video-snimci Vašeg majstorstva tokom leta na Su-35. Da li je lako praviti figure na nebu? Koliko je potrebno vežbanja?

— Što se tiče „Striža“ i „Vitezova“, to su najsloženiji načini grupnog letenja. Tim pre što se ne leti u paru, već zajedno leti šest i više aviona. Jedno vreme sam se bavio sportskim letenjem. U goste nam je dolazila američka reprezentacija. Kada smo ih pitali — koliko vremena se pripremate za aero-miting, oni su rekli da to čine najmanje pola godine. I to su ljudi koji se iz godine u godinu bave time, a radi se o lakšim programima. Što se tiče borbenih aviona, to je još teže. Tu mora stalno da se trenira.

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografija Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina Jurij Vaščuk je bio nagrađen 2003. godine za junaštvo tokom testiranja avijacione. U kompaniji „Suhoj“ testira najnovije letelice. Jedan je od prvih pilota koji je testirao Su-57. Prošle nedelje je dobio još jednu nagradu – orden za hrabrost.
Ruski heroj ekskluzivno za Sputnjik: Su-57 je naša budućnost (video) - Sputnik Srbija
Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina Jurij Vaščuk je bio nagrađen 2003. godine za junaštvo tokom testiranja avijacione. U kompaniji „Suhoj“ testira najnovije letelice. Jedan je od prvih pilota koji je testirao Su-57. Prošle nedelje je dobio još jednu nagradu – orden za hrabrost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala