Novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom vodiće se na Balkanu: Srbija leži na ogromnom bogatstvu

CC0 / pixabey / Rudnik
Rudnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva. „Blumberg NEF“ procenjuje da će tokom sledećih 11 godina potražnja litijumskog materijala za baterije porasti osam puta.

Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji — litijumom i to područje u Srbiji gde je pronađen, može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom.

Procenjene rezerve litijuma u Srbiji najveće su u Evropi, a nezasiti apetit za baterijama koje napajaju sve, od „Ajfona“ do automobila „Tesla“, podstiče želju kompanije „Rio tinto grup“ da istraži mogućnost njegovog iskopavanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u februaru je nazvao litijum „jednom od najvećih nada za Srbiju“ i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

U jezgru litijumskih snova Srbije nalazi se mineral nazvan „jadarit“, po dolini Jadar. Sadrži litijum i bor koji se koristi u keramici, đubrivima i izolaciji.

U centralnoj i istočnoj Evropi, Češkoj i Austriji takođe proučavaju potencijal iskopavanja litijuma. Rumunija ponovo otvara rudnike za retke zemaljske minerale. I međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u regionu, uključujući „Dajmler A“ i „Džonson Meti pi-el-si“ u Poljskoj.

Ali litijumska energija u Srbiji, ako se može profitabilno izvlačiti, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa Azijom, posebno s Kinom, trećim najvećim svetskim proizvođačem litijuma i vrhunskim proizvođačem litijum-jonskih baterija.

Rio tinto“, jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija i istraživač sa sedištem u Australiji „Jadar litijum pi-el-si“, testiraju koliko litijuma ima u Srbiji.

„Rio tinto“ je odbio da komentariše, a Jadar litijum“, koji obuhvata grupu nepoznatih investitora koje zastupa „Dži-pi Morgan Čejs“, odbio je da tačno precizira gde istražuju.

Optimističke procene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi, prenosi Tanjug.

Iako je iskopavanje još uvek najmanje tri godine daleko, srpske vlasti zagovaraju razvoj dodatnih aktivnosti, kao što su refinacija i proizvodnja baterija, piše „Blumberg“.

„Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda“, kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najbližeg grada istraživanju koje sprovodi „Jadar litijum“. On procenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu sa 80.000 stanovnika, gde je oko 10.000 ljudi bez posla.

„Rio tinto“ je na svom sajtu nazvao jadarit „značajnom vrednošću za Srbiju“ i naveo da litijum i bor „igraju značajnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala