Moskva pozvala Gruziju i Južnu Osetiju da stišaju napetost na granici

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaGranica Republike Južne Osetije
Granica Republike Južne Osetije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva Gruziju i Južnu Osetiju da budu suzdržane i da nastave konstruktivan razgovor o spornim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom rasta napetosti na granici dveju republika.

U saopštenju je navedeno da je potrebno nastaviti dijalog u okviru Mehanizma za sprečavanje i rešavanje incidenata, kao i u okviru Ženevskih diskusija o bezbednosti i stabilnosti u Zakavkazju.

Ministarstvo je ocenilo da je Tbilisi tokom proteklih meseci ciljano pojačavao napetost na granici sa Južnom Osetijom, provokacijama i političko-propagandnim kampanjama organizovanim uz podršku zapadnih zemalja.

„To nije doprinelo rešavanju starog pograničnog problema, nego je, naprotiv, podgrejalo atmosferu u regionu, dovodeći do sadašnjeg zaoštravanja“, zaključilo je Ministarstvo.

Južna Osetija je 29. avgusta saopštila da je gruzijska policija postavila barikadu na teritoriji te republike, u oblasti sela Cnelis. Južno-osetijske policijske snage su odgovorile racijom oklopne tehnike. Gruzijska strana je saopštila da je barikadu podigla u blizini južno-osetijske granice, na svojoj teritoriji.

Vlasti Južne Osetije su zatražile od Gruzije da do 30. avgusta ukloni policijsku barikadu i obećale su da će u protivnom „u skladu sa zakonom zaštititi stanovništvo od pretnji“.

Stejt department SAD je pozvao Rusiju da preko svojih kanala utiče na sprečavanje daljeg rasta napetosti na granici Južne Osetije i Gruzije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala