Leh Valensa: Trebalo je pozvati Putina u Poljsku

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Poljske Leh Valensa
Bivši predsednik Poljske Leh Valensa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi predsednik Poljske Leh Valensa je u intervjuu listu „Žečpospolita“ kritikovao vlasti Republike što nisu pozvale Vladimira Putina na godišnjicu početka Drugog svetskog rata.

Poljsko rukovodstvo je objasnilo odbijanje da pozove Rusiju time što je SSSR, po mišljenju Varšave, prekršio međunarodno pravo 1939. godine.

„Ako postoje nesuglasice, treba o njima razgovarati, a ne izbegavati ih. Bez pozivanja Rusije, mi samo pogoršavamo i bez toga loše odnose“, izjavio je Valensa. Poljska je, po njegovim rečima, postala meta napada sa dve strane, od kojih je jedna pozvana, a druga ne.

Ruski lider treba da poseti Poljsku na godišnjicu početka rata i „čuje kako su nas opljačkali i uvredili“, izjavio je prvi predsednik Republike, dodavši da to treba uraditi u „diplomatskoj formi“.

Poljska svake godine organizuje manifestacije na dan napada nacističke Nemačke i početka Drugog svetskog rata 1. septembra.

One se tradicionalno održavaju na rtu Vesterplate u Gdanjsku u 4.48. Upravo tada je i počelo bombardovanje poljske teritorije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta rekao da manifestacije u bilo kojoj zemlji sveta povodom godišnjice Drugog svetskog rata ne mogu biti potpune bez učešća Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala