Kvinta povodom predstojećih kosovskih izbora: Bez osuđivanih na listama

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLKosovski Albanac sa zastavom Albanije na blokadi prilazu selu Banje na Kosovu i Metohiji
Kosovski Albanac sa zastavom Albanije na blokadi prilazu selu Banje na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadori zemalja Kvinte su zaključili u zajedničkom saopštenju da predstojeći kosovski izbori nude priliku za neodložno otpočinjanje razgovora sa Beogradom, i to u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i SAD ocenjuju da bi buduće prištinske vlasti mogle da postignu dogovor sa zvaničnim Beogradom, ali da će toj novoj vladi biti neophodna fleksibilnost u pregovorima i sposobnost da jasno postavi viziju budućeg odnosa, prenosi Tanjug.

Predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu su ključni za sve građane na Kosovu, koji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost, navodi se u saopštenju ambasadora zemalja Kvinte u Prištini.

U saopštenju se odbacuje mišljenje da Kvinta podržava bilo koju stranu ili kandidata na izborima i dodaje se da će se pridružiti lokalnim i međunarodnim organima, kako bi obezbedili fer atmosferu za izbornu trku.

Ambasadori, kako se navodi, očekuju da sve strane promovišu atmosferu fer takmičenja na čitavoj teritoriji Kosova.

Takođe, očekuju da se izbori sprovedu u boljem maniru od prethodnih i da se izbegnu situacije, poput prevare iz 2010. godine, o čemu je bilo reči i u izveštaju Evropske unije, kao i zastrašivanja kandidata kosovskih Srba koji nisu bliski Srpskoj listi, što se takođe navodi u izveštaju EU iz 2017. godine.

Građani su pozvani da ukažu na bilo kakve pokušaje zloupotrebe sredstava za kampanju i zastrašivanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala