Grupa H: Grupa smrti u Dunguanu

© Foto : fiba.basketballLitvanski reprezentativac Mantas Kalnijetis
Litvanski reprezentativac Mantas Kalnijetis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini, Sputnjik vam predstavlja učesnike tog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde timova učesnika.

Grupa H: Litvanija, Australija, Kanada, Senegal

Igra se u Dunguanu.

Sredina marta i žreb u Šendženu nisu baš bili srećni za ove četiri reprezentacije. Četiri sjajne ekipe koje bi u svakoj drugoj grupi bile favoriti za prolazak smeštene su u onu iz koje samo dve mogu u drugi krug takmičenja, a to sve govori o grupi H. Nažalost, neke odlične košarkaše zbog toga nećemo gledati u završnici šampionata, što je prava šteta.

Divovi sa Baltika

Polufinalista prethodnog svetskog prvenstva dolazi u Kinu sa odličnom ekipom sastavljenom od kombinacije iskusnih i mladih košarkaša. Bivši reprezentativac, a sadašnji selektor Dainius Adomaitis nije ništa menjao u filozofiji igre ove brojem male, a srcem, talentom i znanjem velike košarkaške nacije — biće to i dalje igra sa puno kontakta, koju će začiniti sjajni šuteri sa svih pozicija.

Prve zvezde ovog tima su NBA centar Jonas Valančijunas i veteran Mantas Kalnietis, ali... Tu nije kraj. Da iver ne pada daleko od klade, dokazuje mladi Domantas Sabonis, sin legende sovjetske i litvanske košarke Arvidasa Sabonisa, koji će biti jedan od nosilaca igre Litvanije na ovom šampionatu.

Tu je i još jedan debitant na svetskim prvenstvima — Mindaugas Kuzminskas.

Pomenuta imena su, verovatno, dobro poznata ljubiteljima košarke, pa je autor ovog teksta rešio da ukaže na jedno o kojem se malo priča, a moglo bi da bude otkrovenje Svetskog prvenstva. Obratite pažnju na Mariusa Grigonisa, nećete pogrešiti.

Koliko daleko može Litvanija? Ako prođe ovu grupu, nebo je granica.

„Bumeri“ već viđeni na pobedničkom postolju

Australija u Kinu dolazi u veoma jakom sastavu i svi ih vide kao jednog od glavnih kandidata za osvajanje medalja — sa potpunim pravom. Iako su oslabljeni neigranjem svog možda i najboljeg igrača ove reprezentacije — košarkaša Filadelfije Bena Simonsa, „Bumeri“ i dalje imaju igrački kadar od koga se ledi krv u žilama.

Da nabrojimo NBA igrače koji su u sastavu? U redu. Ovako: Džo Ingls, Endrju Bogut, Metju Delavedova, Eron Bejns, Peti Mils... A tu je i Džok Lendejl, koji je prošlu sezonu proveo u Partizanu, a u novoj će nastupati za litvanski Žalgiris.

Prognoza? Pogledajte pod — Litvanija!

Velika očekivanja presečena brojnim otkazima

Da su se svi pozvani igrači iz najjače lige na svetu odazvali selektoru Kanade i osvajaču NBA lige sa ekipom Toronta Niku Nursu, to bi, po svoj prilici, po imenima bila jača reprezentacija od one koju predvodi Greg Popovič. A otkazivali su redom Endru Vigins (Minesota), Keli Olinik (Majami), Džamal Mari (Denver), Trej Lajls (Denver), Šaj Gildžus-Aleksander (Oklahoma), Tristan Tompson (Klivlend) i Ar Džej Beret (Njujork), pa se broj NBA igrača u najboljih 12 sveo „na dva slova“ — Kori Džozef (Skaramento) i Kem Birč (Orlando). I pored toga, reprezentacija koja je deceniju i više bila poznata po Stivu Nešu i dalje ima zavidan broj kvalitetnih igrača, koji su svoje karijere gradili u Evropi.

Tu su organizator igre Barselone Kevin Pengos, Hejslip, koji je u ABA ligi igrao za Igokeu, bivši šuter Olimpijakosa i Unikahe Kajl Viltjer i košarkaš Baskonije Stauskas.

Prognoza? Radije ne...

Afrikanci na krilima košarkaša Valensije i Crvene zvezde

Reprezentacija sa zapada Afrike je možda najslabija u ovoj grupi, ali se ne treba zavaravati. Ekipa koju predvodi bivši košarkaš Sakrameto Kingsa Ndiaje, te krila Valensije Moris Ndur i Crvene zvezde Mohamed Faje može da pomrsi račune nekoj od ostale tri ekipe koja bude imala loš dan. Veliki hendikep za Senegalce je otkaz Elhađi Tako Serinj Diop Fola, kog su na ovogodišnjem draftu izabrali Boston Seltiksi. Ako ste mislili da našem Bobanu Marjanoviću nema premca po gabaritima, prevarili ste se. Senegalski košarkaš visok je 231 centimetar, težak 141 kilogram i ima raspon ruku od 254 centimetra. Impresivno! Nažalost, nećemo ga gledati u Kini.

Da li Senegal može da napravi iznenađenje? Verovatno. Da li će za to imati snage? Videćemo. 

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

Verovatni poredak: A da ipak izbegnemo prognoziranje?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala