Turska postavila uslov za povlačenje svoje vojske iz Sirije

© AFP 2023 / BULENT KILICTurska vojska
Turska vojska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Rusija dala garancije bezbednosti turskih posmatračkih punktova u sirijskom Idlibu.

„Rusija je dala garancije da snage režima (predsednika Sirije Bašara) Asada neće izvoditi napade na naše posmatračke punktove u Idlibu“, izjavio je Čavušoglu tokom posete Norveškoj, javlja televizija NTV.

On je dodao da će turska vojska napustiti Siriju tek nakon što bude pronađeno političko rešenje krize u zemlji.

Posle pregovora o Siriji u Nursultanu 2. avgusta u Idlibu je stupio na snagu prekid vatre. Komanda sirijske armije je saopštila da obustavlja borbena dejstva, pod uslovom da Turska ispuni svoje obaveze iz rusko-turskog sporazuma, postignutog u septembru 2018. godine u Sočiju. Glavna tačka sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, 5. avgusta, sirijska armija je obnovila operaciju, jer terorističke formacije nisu ispunile uslove prekida vatre. Iskoristivši primirje, militanti su pokušali da napadnu položaje sirijske armije na severu provincije Hama i u više navrata su otvorili vatru na naselja u toj oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala