Amerikancu optuženom za špijunažu saopštena konačna verzija optužnice

© AP Photo / Pavel GolovkinPol Vilan
Pol Vilan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraga je saopštila konačnu verziju optužnice Amerikancu Polu Vilanu, osumnjičenom za špijunažu, rekao je njegov advokat Vladimir Žerebjonkov.

„Istraga je danas pročitala konačnu optužnicu Vilanu, a sledeće sedmice trebalo bi da počne upoznavanje sa materijalom krivičnog slučaja“, rekao je Žerebjonkov i naglasio da Vilan ne priznaje krivicu.

Prema rečima advokata — brzina upoznavanja sa materijalom optužnice zavisiće od rada prevodioca.

Federalna služba bezbednosti Rusije je krajem prošle godine uhapsila Vilana u Moskvi, i to tokom špijunske akcije. Vilanu, koji ima pasoše SAD, Kanade, Irske i Velike Britanije, preti od 10 do 20 godina zatvora.

Prema tvrdnji Vilanovog brata — uhapšeni Amerikanac je bivši marinac, koji je u Moskvu doputovao kod prijatelja na svadbu.

Na osnovu podataka koje je saopštio sud — Vilan redovno posećuje Rusiju od 2007. godine. On radi kao menadžer u oblasti korporativne bezbednosti u kompaniji „Borg vorner“, koja se bavi proizvodnjom automobilskih komponentni. Ostali detalji istrage su poverljivi.

Vilanov advokat Vladimir Žerebjonkov je, međutim, rekao novinarima da su saradnici FSB uhapsili Amerikanca zbog memorijskog uređaja koji mu je predao prijatelj u hotelu „Metropol“.

Optuženi je, prema tvrdnji Žerebjonkova, verovao da uređaj sadrži fotografije sa putovanja u Sergijev Posad. Advokat smatra da je prijatelj, koji je povezan sa bezbednosnim strukturama, podmetnuo Vilanu uređaj sa inkriminišućim sadržajem, kako bi napredovao u službi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala