Zelenski Vrhovnoj radi: Zadaci su okončanje rata u Donbasu i „povratak Krima“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na prvom zasedanju Vrhovne rade u novom sazivu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na prvom zasedanju Vrhovne rade u novom sazivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom obraćanja poslanicima Parlamenta Ukrajine, govoreći o osnovama buduće unutrašnje i spoljne politike te zemlje, rekao da je pred Vrhovnom radom zadatak da pojača odbranu zemlje, okonča rat u Donbasu i „povrati Krim“.

Ukrajinski predsednik je rekao da poslanicima daje godinu dana da dokažu svoju efikasnost i dodao da veruje da će Vrhovna rada u ovom, novom sazivu, ući u istoriju.

„Pitanje je kako? Imate sve šanse da se nađete u udžbenicima kao Parlament koji je ostvario sve što nisu uspeli ostali tokom prethodnih 28 godina, kao Parlament u kojem nije bilo tuča, molim vas to, izostanaka, pritiskanja dugmića. Cela Ukrajina vas to moli. A samo konstruktivnost i svakodnevni marljivi rad čine korist ukrajinskom narodu“, kazao je Zelenski.

On je dodao da se nada da Parlament Ukrajine u ovom sazivu neće ući u istoriju kao Parlament koji je najkraće postojao — manje od godinu dana.

„Faktički, to je vaš i naš probni rok. Verujte, već znam da raspuštanje Vrhovne rade nije tako strašno“, rekao je ukrajinski predsednik.

Ocenjujući 100 dana svog predsedničkog mandata, Zelenski je kazao da je kritičan prema tom periodu na funkciji šefa države i da ih smatra „tihom šetnjom“.

„Nedavno je prošlo 100 dana od početka mog predsedničkog mandata, bilo je mnogo raznih ocena, ali verujte da sam ja najkritičniji prema sebi. Taj period se može nazvati ’tihom šetnjom‘ u suton s isključenim farovima, u prvoj brzini. To je istina“, rekao je Zelenski.

On je dodao da veruje da će Ukrajina sada, najzad, „uspeti da uključi petu brzinu i da se samouvereno kreće putem promena“.

Parlament Ukrajine u novom sazivu je 29. avgusta otvorio prvu sednicu. Očekuje se da će prvog radnog dana nove Vrhovne rade biti imenovan premijer. Za šefa Vlade je predložen zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksej Gončaruk. Parlament namerava da potvrdi i sastav Vlade, a očekuje se da će poslanici odobriti i nacrt zakona o ukidanju poslaničkog imuniteta od 1. januara 2020. godine.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je održan u martu 2014. godine. Za ujedinjenje s Rusijom glasalo je više od 95 odsto građana Krima i Sevastopolja. Referendum je bio organizovan nakon državnog prevrata u Ukrajini, koji se dogodio u februaru te godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala