Zaokret Italije ka EU koji će ojačati antibriselske snage

© AFP 2023 / TIZIANA FABIRim
Rim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sa novom koalicijom u kojoj su Pokret „Pet zvezda“ i Demokratska partija, došlo je do kapitulacije dosadašnje Vlade i preobrazbe italijanske politike koju je do sada vodio Pokret „Pet zvezda“, kaže Slobodan Janković iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Pre skoro dve nedelje, zbog sukoba u koaliciji koju su činili Pokret „Pet zvezda“ i Liga, lider Lige i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini tražio je glasanje o poverenju Vladi. Da bi to glasanje bilo izbegnuto, lideri Pokreta „Pet zvezda“ Luiđi di Majo i Demokratske partije Nikola Cingareti postigli su dogovor o formiranju nove Vlade pod predsedništvom dosadašnjeg premijera Đuzepea Kontea.

Zvezda u zalasku 

Nastao kao opozicija sistemu, ponajviše kao opozicija levici, koja je zastupljena kroz Demokratsku partiju (koja je nastala kao unija bivših komunista i delova levih demohrišćana), Pokret „Pet zvezda“, prema Jankovićevim rečima, ulazeći u koaliciju sa svojim dojučerašnjim ljutim protivnicima, gubi svoj identitet i šansu da na duži rok predstavlja značajnu političku snagu u Italiji.

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROVođstvo Demokratske partije izlazi iz predsedničke palate Kvirinale, nakon konsultacija o formiranju nove vlade sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom.
Zaokret Italije ka EU koji će ojačati antibriselske snage - Sputnik Srbija
Vođstvo Demokratske partije izlazi iz predsedničke palate Kvirinale, nakon konsultacija o formiranju nove vlade sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom.

„Može da se očekuje nastavak stare, prethodne politike, koja je na liniji Brisela, uz neke kozmetičke izmene. Demokratska partija je jasno rekla da nema nameru da menja svoju politiku i da su tu da vrate Italiju u okvire briselske Evrope. To stalno ističu. Ne vidi se neka velika opozicija tome od strane Pokreta ’Pet zvezda‘, koji samim tim što su izašli iz Vlade, a nisu tražili izbore kao Liga, nego su odlučili da ostanu u Vladi, nemaju snage za neke veće kompromise. Jedino što mogu je da traže što veće učešće u vlasti“, smatra Janković. 

Rascep na brzoj pruzi 

Otvoreno pitanje je, dodaje on, hoće li nova Konteova Vlada trajati do, kako je najavljeno, 2023. godine, kada bi trebalo da se održe novi redovni izbori, ili će, usled neke nove krize ili zbog nepoverenja koje većina italijanskih birača gaji prema novoj Vladi, posle nekog vremena biti raspisani novi izbori.

© VINCENZO PINTONovi trio koji čini okosnicu italijanske vlade. S leva na desno: lider Demokratske partije Nikola Cingareti, novi-stari premijer Đuzepe Konte i lider Pokreta "Pet zvezda", zamenik premijera i ministar rada Luiđi di Majo.
Zaokret Italije ka EU koji će ojačati antibriselske snage - Sputnik Srbija
Novi trio koji čini okosnicu italijanske vlade. S leva na desno: lider Demokratske partije Nikola Cingareti, novi-stari premijer Đuzepe Konte i lider Pokreta "Pet zvezda", zamenik premijera i ministar rada Luiđi di Majo.

Formalan razlog za raspad Vlade Italije, prve koju su formirale vansistemske stranke Liga (nekadašnja Liga za sever) i Pokret „Pet zvezda“, bilo je neslaganje oko realizacije velikog infrastrukturnog projekta — brze pruge koja je trebalo da poveže dolinu Loare u Francuskoj sa trenutno najvećom mediteranskom lukom Đenovom (prošle godine, Đenova je po tonaži istovarene robe pretekla Marsej).

Dok je Liga smatrala da projekat treba da bude realizovan, Pokret „Pet zvezda“, u čijem se programu puno polaže na zaštitu životne sredine, smatra da od projekta treba odustati jer šteti životnoj sredini.

Raste Liga 

Suštinski, kaže Janković, konstantan rast popularnosti Lige i pritisak neformalnih nosilaca moći i Nemačke i Francuske na Italiju, uzrokovali su pad Vlade.

© AFP 2023 / FILIPPO MONTEFORTELider Lige Mateo Salvini prima čestitke senatora pripadnika Lige nakon govora koji je 13. avgusta održao u gornjem domu italijanskog parlamenta u Palati Madama.
Zaokret Italije ka EU koji će ojačati antibriselske snage - Sputnik Srbija
Lider Lige Mateo Salvini prima čestitke senatora pripadnika Lige nakon govora koji je 13. avgusta održao u gornjem domu italijanskog parlamenta u Palati Madama.

„Ti pritisci su se ogledali, na primer, na taj način što su obarali vrednost italijanskih obveznica i tako pravili prikaz ekonomskih slabosti Italije, nastojeći da ucene Vladu Italije da se vrati na puteve Brisela i na sve ono što je briselska evrokratija zacrtala — da Italija nastavi da prima migrante iz Afrike i da ne nastavlja da razvija politike koje su utemeljene na suverenosti i odbrani nacionalnog interesa, nego da više gleda šta je interes birokrata u Briselu“, ističe Janković.

Za to vreme, popularnost Lige i dalje raste, dodaje naš sagovornik. Toj partiji, kao opozicionoj, biće otvorene mogućnosti da još jače naglašava svoju antibriselsku politiku i da na taj način dodatno jača svoju poziciju pred naredne izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala