Spektakl u Alpima francuske desničare koštao šest meseci zatvora

© AFP 2023 / ROMAIN LAFABREGUEDesničarski performans u Alpima
Desničarski performans u Alpima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud u Francuskoj osudio je predsednika ekstremno desničarske antimigrantske stranke „Generacija identiteta“ Klemena Gandelena, njegovog portparola i još jednu osobu na šest meseci zatvora zbog izvođenja ekspedicije u stilu spektakla na Alpima sa ciljem da se zaustave migranti.

Gandelen, njegov portparol Roman Espino i Demijen Lefevr, koji je pomogao u organizaciji ekspedicije prošle godine, osuđeni su i na petogodišnju zabranu glasanja na izborima, prenosi Tanjug.

Njihov advokat Pjer Vensan Lamber rekao je da će sva trojica uložiti žalbe na presudu, za koju je rekao da je doneta pod „političkim, moralnim i medijskim pritiskom“.

„Takvim pritiscima sud nije imao hrabrosti da se odupre“, dodao je Lamber.

Sud je kaznio i stranku „Generacija identiteta“ sa 75.000 evra, kako je to prethodno zatražilo tužilaštvo, a takođe je poslušao zahteve tužilaštva, odredivši pojedinačne kazne trojici muškaraca od po 2.000 evra, dodaje AP.

Asošijeted pres podseća da su 2018. godine u performansu na prelazu na Alpima, koji migranti često koriste kako bi iz Italije došli u Francusku, učestvovali i helikopter i mali avion.

Protiv trojice ljudi je potom podignuta neuobičajena optužnica u kojoj je navedeno da su obavljali aktivnosti u uslovima koji bi mogli da stvore zbunjenost i navedu na pomisao da je reč o aktivnostima neke javne službe, dodaje AP.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala