Savet bezbednosti UN: Belgija, Nemačka i Kuvajt pripremili rezoluciju o Siriji

© AP Photo / Bebeto MatthewsZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belgija, Nemačka i Kuvajt predložiće Savetu bezbednosti UN rezoluciju humanitarnog karaktera, kojom se zahteva prekid vatre u Siriji i omogućavanje pristupa stanovništvu, kojem je neophodna pomoć, izjavio je stalni predstavnik Belgije pri UN Mark Peksten.

„Mi, Belgija, Nemačka i Kuvajt, predložićemo danas rezoluciju o situaciji u Siriji. Rezolucija je humanitarno orijentisana i ona će pozvati na prekid vatre, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i obezbeđivanje dostavljanja humanitarne pomoći“, izjavio je Pensen novinarima.

Situacija u sirijskoj provinciji Idlibu u poslednje vreme je jedno od osnovnih pitanja rešavanja sirijske krize. Vlada Sirije je 1. avgusta objavila primirje u tom regionu, pod uslovom da se poštuje memorandum o zoni deeskalacije iz 2018. godine.

Četiri dana kasnije, međutim, saopšteno je da se obnavlja vojna operacija protiv terorističkih grupacija zbog toga što militanti ne poštuju primirje.

Ankara i Vašington postigli su ranije dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije i planiranu zonu bezbednosti na severu Sirije.

Zvanični Damask se kategorički usprotivio tom sporazumu, pošto, prema mišljenju sirijskih vlasti, on zadire u suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije i narušava međunarodno pravo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala