Pentagon za produžavanje vojne pomoći Ukrajini

© AP PhotoZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD zatvorilo je pitanje o vojnoj pomoći Ukrajini i saopštilo da je neophodno da ta pomoć bude nastavljena, preneo je list „Politiko“, pozivajući se na izjavu neimenovanog predstavnika Pentagona.

„Ministarstvo je proučilo paket inostrane vojne pomoći za Ukrajinu i podržava ga“, rekao je izvor.

Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je proteklih nekoliko dana boravio u zvaničnoj poseti Ukrajini, rekao je da SAD planiraju da u bliskoj budućnosti preispitaju odluku o pružanju vojne pomoći toj zemlji.

„U bliskoj budućnosti ćemo doneti odluku po tom pitanju. Ubrzo ćemo imati odgovor“, rekao je Bolton novinarima.

© AFP 2023 / TOLGA AKMENDžon Bolton
Pentagon za produžavanje vojne pomoći Ukrajini  - Sputnik Srbija
Džon Bolton

Ranije je američka televizija Si-EN-EN objavila da američki predsednik Donald Tramp razmišlja o tome da se blokira dodela vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 250 miliona dolara.

Još nije jasno kako Tramp namerava to da učini, jer će, s jedne strane, naići na ozbiljno protivljenje u Kongresu SAD, koji je ranije svake godine odobravao takva sredstva, a s druge strane, uskoro će se sastati s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. Moguće je da će se američki predsednik opredeliti po tom pitanju nakon sastanka s ukrajinskim kolegom, preneo je Si-En-En.

List „Politiko“ je ranije izvestio da je Tramp zatražio od svog tima za nacionalnu bezbednost da preispita pružanje vojne pomoći Ukrajini, kako bi se uverio da se sredstva koriste u skladu sa interesima SAD.

U članku je istaknuto da se pitanje trenutno razmatra, a da su sredstva namenjena Ukrajini — zamrznuta.

Saopšteno je da američki ministar odbrane Mark Esper i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton razmatraju to pitanje.

OD 2014. godine SAD su redovno izdvajale sredstva za pomoć Ukrajini, a od tada je potrošeno više od milijardu dolara.

Rusija je više puta upozoravala na američke planove za isporuku oružja Ukrajini, jer bi taj korak doveo do eskalacije sukoba u Donbasu.

I većina evropskih političara izjasnila se protiv snabdevanja Ukrajine oružjem. Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer rekao je da su isporuke oružja Ukrajini veoma rizičan i kontraproduktivan način da se izađe iz krize.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala