Objavljena prepiska o planovima Porošenka za državni prevrat

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko
Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinari su snimili kako poslanica Vrhovne rade Ukrajine iz partije „Sluga naroda“ Liza Bogucka u zdanju Parlamenta preko smartfona razmenjuje prepisku o tome kako bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko planira novi državni prevrat.

Ekran smartfona poslanice fotografisali su novinari portala „Strana.ua“.

Prema rečima Bogucke, Vrhovna rada je odlučila da ostavi Arsena Avakova na mestu ministra unutrašnjih poslova u Vladi kako bi sprečila državni prevrat, koji „ozbiljno priprema“ bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

„On čeka da smenimo Avakova kako bi odmah počeo. Danas ćemo, najverovatnije, ukinuti poslanički imunitet, ali ćemo ostaviti ministra unutrašnjih poslova“, navela je Bogucka.

Poslanici su naveli da je ona iznervirana zbog toga što je Avakov sačuvao funkciju, ali da „za sada nema drugog načina“.

„On ostaje do decembra. Upravo za decembar Petja priprema puč“, objasnila je Bogucka.

Ona je dodala da namerava da kasnije napiše post na Fejsbuku o tome i da se već priprema za napade korisnika na „celu partiju ’Sluga naroda‘“.

„Ukrajinska pravda“ je ranije saopštila da će Avakov ostati u Vladi kao ministar policije. Prema informacijama drugih medija, on će privremeno obavljati tu funkciju. Poslanica partije „Sluga naroda“ Irina Vereščuk saopštila je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razmatra mogućnost da na dužnost ministra postavi nekog od četiri kandidata, među kojima je i Avakov.

Parlament Ukrajine u novom sazivu je 29. avgusta počeo prvo zasedanje. Vrhovna rada namerava da imenuje premijera, a partija „Sluga naroda“ je za to mesto predložila zamenika šefa kancelarije predsednika Alekseja Gončaruka. Planirano je i da Parlament utvrdi novi sastav Vlade. Očekuje se da će poslanici usvojiti i nacrt zakona o ukidanju poslaničkog imuniteta od 1. januara 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala