Novi šef ukrajinske diplomatije: Treba nam mir u Donbasu, rok je pola godine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoizabrani šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko je izjavio da Kijev ne može i neće voditi „beskonačne razgovore u raznim formatima“ o Donbasu i naglasio da je sebi postavio rok od pola godine da postigne pomake u rešavanju sukoba u tom regionu.

„Potrebni su nam mir i stabilnost. To je sve ono što nam krade rat. Ne možemo i nećemo voditi beskonačne pregovore u raznim formatima“, rekao je Pristajko tokom prvog zasedanja Vrhovne rade Ukrajine u novom sazivu.

Novi šef ukrajinske diplomatije je rekao da se nada da će realizacija rešenja koja je ranije predložio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski „otvoriti novu stranicu mirovnog procesa u Donbasu“.

„Ako proces rešavanja krize u Donbasu bude napredovao, tragaćemo za narednim koracima i razmišljati o njima, o načinima da se ljudi vrate mirnom životu, o održavanju izbora, amnestiji, ukidanju trgovinskih ograničenja, obnavljanju pune kontrole nad našom granicom. Sada nije tako važno kako ćemo to činiti. Ili tako što ćemo pozvati mirovnu misiju, ili ispunjavanjem odredbi Minskog sporazuma. Najvažnije je nešto drugo: imamo za to pola godine. Usmeriću diplomatsku službu na taj polugodišnji rok“, rekao je Pristajko.

Novi ministar inostranih poslova Ukrajine je tokom obraćanja poslanicima Rusiju nazvao „agresorom". „Postoji Rusija - postoji agresor. Zajedno s tim moramo da shvatimo da ne treba samo mi o tome da govorimo, nego i naši partneri. To će i biti zadatak naše diplomatske službe", rekao je Pristajko. 

Parlament Ukrajine u novom sazivu održava 29. avgusta prvu sednicu. Za premijera je izabran Aleksej Gončaruk, koji je donedavno bio zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine.

Pristajka je, u skladu s Ustavom Ukrajine, predložio šef države, a njegov izbor podržalo je 310 poslanika.

Pristajko je od maja bio zamenik šefa administracije Zelenskog, a pre toga je bio ambasador Ukrajine pri NATO-u. Od 2014. do 2017. je bio zamenik ministra inostranih poslova Pavela Klimkina.

Za ministra odbrane izabran je Andrej Zagorodnjuk, a njegov izbor poderžalo je 314 poslanika Vrhovne rade. Zagorodnjuk je ranije bio rukovodilac projektne kancelarije za reforme pri Ministarstvu odbrane Ukrajine. 

Očekuje se da će Vrhovna rada Ukrajine danas odobriti i nacrt zakona o ukidanju poslaničkog imuniteta od 1. januara sledeće godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala