Ljajić za Sputnjik o stavu Brisela da će Srbija morati da raskine sporazum sa Evroazijskom unijom

© Tanjug / OKSANA TOSKICPotpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve što važi za druge zemlje-kandidate za članstvo u EU, važi i za Srbiju, kaže za Sputnjik ministar Rasim Ljajić povodom upozorenja iz Brisela da će Srbija morati da raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Tek što je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, trgovinskom organizacijom koja okuplja zemlje-članice bivšeg SSSR-a, iz Evropske komisije (EK) stiglo je upozorenje da će Srbija iz ovog sporazuma morati da se povuče na dan priključenja EU.

„Srbija može da uđe u sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre ulaska u EU. Međutim, u kontekstu pregovora u pristupanju Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o trgovini na dan ulaska u EU“, saopštila je Komisija, a prenosi „EU obzerver“.

Pravila za sve zemlje-kandidate za članstvo u EU su identična, pa i za Srbiju, objašnjava za Sputnjik ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić.

„I za zemlje pre nas koje su ulazile u EU važio je trgovinski režim koje su te zemlje imale sa trećim zemljama sve do trenutka ulaska i punopravnog članstva u EU. To važi i za Srbiju. Dakle, dok god smo u postupku pridruživanja, dok god nismo članica EU, mi imamo pravo da sklapamo sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama“, kaže on. 

Srbija nema ugovor o slobodnoj trgovini samo sa Evroazijskom unijom, već i sa drugim državama, između ostalog i sa Turskom, napominje Ljajić.

„Svi ti sporazumi važiće do trenutka kada Srbija postane punopravna članica EU. Kada postanemo punopravna članica, ti sporazumi prestaju da važe i za nas onda važe trgovinski režimi koje ima EU sa trećim zemljama. To je važilo i za druge zemlje, to će važiti i za Srbiju i za svaku novu članicu EU“, zaključuje Ljajić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala