Ko je pomogao Komšiću da nacrta Dodiku metu na čelu

© AP Photo / Darko VojinovićKandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik daje izjavu novinarima nakon glasanja
Kandidat za srpskog člana Predsedništva i predsednik RS Milorad Dodik daje izjavu novinarima nakon glasanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nikada niko u BiH, bez obzira kom narodu pripada, nije takvu monstruoznu pretnju izgovorio kao što je to uradio predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, komentariše za Sputnjik politički analitičar Anđelko Kozomara Komšićevu izjavu da će „svako ko pokuša da otme nadležnosti od BiH, završiti u Hagu ili pod zemljom“.

Kozomara objašnjava da je ta direktna pretnja Dodiku samo dokaz koliko je Komšić neozbiljan političar i da mu ne priliči funkcija koju obavlja.

„Ekstremnim krugovima u BiH, kojih ima u sva tri naroda, a posebno u bošnjačkom, neko je dao zeleno svetlo da mogu da preduzimaju određene neprimerene korake, odnosno da pokušaju da ugroze bezbednost Milorada Dodika“, veruje Kozomara. 

Trebalo je da strani protektori koji upravljaju BiH odmah reaguju na Komšićevu izjavu, dodao je Kozomara.

Zeleno svetlo

Umesto toga, ambasadori pet zemalja su upozorili, sudeći po sadržini saopštenja, Milorada Dodika, iako ga nisu imenovali javno, da niko ne može da ugrožava Dejton.

„Komšić lično nema moć da nešto organizuje, ali je mogućnost da neko stoji iza njega vrlo verovatna. Pogotovo što niko ne reaguje na njegove reči, na otvorenu najavu da bi (Dodik) mogao da završi pod zemljom. Dakle, BiH nastavlja da tone sve dublje u krizu iz koje će teško izaći, a tu krizu produbljuju Komšić i Džaferović svojim nerazumnim ucenama i, kao što smo svi sada čuli, pretnjom“, zaključak je našeg sagovornika.

Opasna igra

Inače, ove izjave su usledile posle neuspele sednice na kojoj je trebalo da se izabere mandatar za Savet ministara, jer su Džaferović i Komšić insistirali da se pre toga usvoji Godišnji plan za pristupanje NATO-u, čemu se Dodik protivi. Srpski član Predsedništva BiH je najavio da će Skupština RS razmatrati povraćaj nadležnosti RS koje su joj oduzete: povlačenje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnih poreza i svega onog što su nametnuli visoki predstavnici, ali da ništa neće biti rađeno mimo Ustava.

Takođe je najavio da će tražiti da se afirmiše ustavna struktura u BiH onako kako to piše u Ustavu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala