Grupa E: Sedamdesetogodišnji Srbin prva zvezda SAD, Turska protiv tradicije i Češka bez Veselog

© AP Photo / Marcio Jose SanchezSelektor košarkaške reprezentacije SAD Greg Popovič i igrač Kemba Voker
Selektor košarkaške reprezentacije SAD Greg Popovič i igrač Kemba Voker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini, Sputnjik vam predstavlja učesnike ovog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde timova učesnika.

Grupa E: SAD, Turska, Češka, Japan

Igra se u Šangaju.

Grupa u kojoj se, sa jedne strane, ne postavlja pitanje pobednika, a dok će, sa druge strane, biti veoma zanimljivo ko će sa pozicije dva ići u sledeću rundu takmičenja.

Amerika bez velikih zvezda

Ovo je, možda, prvi put posle čuvenog lokauta 1998. da selekcija SAD dolazi na neko veliko takmičenje bez bar nekoliko velikih NBA zvezda.

Zato je najveće ime ove reprezentacije svakako sedamdesetogodišnji trener srpskog porekla Greg Popovič, osvajač pet šampionskih prstenova s San Antoniom, kome ovog leta nije bilo nimalo lako da sastavi tim za Mundobasket, jer su mu redom otkazivali Lebron Džejms, Rasel Vestbruk, Džejms Harden, Stef Kari, Kevin Durent... Ono što ga razlikuje od prethodnog selektora SAD Majkla Kžiževskog je da čuveni Pop evropsku košarku pomno prati od 1988, savršeno je razume, a i čest je gost Beograda, gde je učestvovao kao predavač na čuvenoj Beogradskoj trenerskoj klinici.

I pored brojnih otkaza, reprezentacija SAD je i dalje prvi favorit za zlato, a predvodiće je bekovska linija u sastavu Kemba Voker, Džejson Tejtum i Donovan Mičel, i to je sigurno najjači deo američkog tima.

Glavne mane te ekipe su mladost, neiskustvo na takmičenjima ovog tipa i centarska linija, tako da mnogi smatraju da je ovo jedna od najslabijih američkih ekipa u poslednjih 20 godina.

Turci u pokušaju da sruše tradiciju

Iako je uvek imala dobre igrače, Turska je visoke plasmane ostvarivala samo na takmičenjima na kojima je bila domaćin. Oba puta su to bila srebra — na Evropskom prvenstvu 2001. poraženi su u finalu od Jugoslavije, a na Svetskom prvenstvu 2010. od selekcije SAD, nakon što su u polufinalu porazili reprezentaciju Srbije, posle velike sudijske greške i priznatog koša, koji je postignut nakon što je turski igrač Kerem Tunčeri zgazio aut-liniju.  

Čini se da četa nekada sjajnog pleja, a sad selektora Ufuka Saridže ni ovaj put neće moći protiv tradicije, i pored velikih NBA imena Ersana Iljasove i Čedija Osmana, te dvojice naturalizovanih Amerikanaca Skotija Vilbekina i Alija Muhameda.

Treba pomenuti još jedno dobro poznato ime na ovim prostorima – bivšeg centra Partizana Semiha Erdena. Očekivanja su velika, ali drugi krug je, verovatno, maksimalan domet za ekipu sa Bosfora.

Češka — debitant bez svog najboljeg igrača u 21. veku

Iako je Čehoslovačka bila jedan od osnivača FIBA i čest učesnik velikih takmičenja, ovo je za Češku prvo učešće na svetskim prvenstvima. Prvo veliko takmičenje ovog tipa Česi će igrati bez svoje najveće zvezde i najboljeg igrača u poslednje dve decenije — Jana Veselog.

Zato je prva zvezda ovog tima Tomaš Satoranski, a treba pomenuti još jedno ime dobro poznato našim ljubiteljima košarke — Blejka Šilba, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde.

Krajnji domet ove ekipe: Borba sa Turskom za plasman u drugi krug takmičenja.

Autsajder koji to možda i nije

Japan je prilično redovan učesnik svetskih šampionata, ali se čini da će i ovo takmičenje, zbog teške grupe u kojoj se nalazi, završiti kao većinu prethodnih — posle takmičenja u grupi. Iako su bljesnuli i pobedili Nemačku i Novi Zeland u pripremnom periodu, čini se da reprezentativci Zemlje izlazećeg sunca u ovoj konkurenciji ne mogu dalje od prvog kruga.

Zvezde tima, koji sa klupe predvodi Argentinac Hulio Lamas, jesu NBA igrači Juta Vatanabe i Rui Hačimura.

Verovatan poredak: SAD sigurno prve, Turska i Češka u borbi za drugo mesto i male šanse za Japan koji će vrebati iz prikrajka.

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala