Grupa D: Moćna Srbija napada tron, bledi „azuri“ i azijska velesila za drugi krug

© FIBA/fiba.basketballNikola Jokić, centar košarkaške reprezentacije Srbije
Nikola Jokić, centar košarkaške reprezentacije Srbije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini, Sputnjik vam predstavlja učesnike ovog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde timova učesnika.

Grupa D: Srbija, Italija, Angola, Filipini

Igra se u Fošanu.

U grupi koja se igra u Fošanu samo jedna stvar je izvesna — ko će kao prvi proći u sledeći krug takmičenja. Igra Italijana u pripremnim utakmicama nije bila obećavajuća, pa će sa Filipinima ravnopravno konkurisati za drugo mesto.

„Orlovi“ u naletu

Svetski, evropski i olimpijski vicešampion krenuo je u pohod na novu medalju, a čini se da ona najsjajnija nikada nije bila bliža. Vreme je da se Aleksandar Đorđević, koji kao igrač ima pet osvojenih zlatnih medalja, okiti zlatom i kao trener, ali... Korak po korak.

I pored povrede Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića i otpisivanja do sada standardnih Nedovića i Kalinića, selekcija čija je najveća zvezda Nikola Jokić, ostvarila je svih deset pobeda u pripremama i pokazala da može više od toga, posebno jer su poslednje dve utakmice dobijene bez Bogdanovića i Bjelice.

Možda su neke stvari izgledale sporo ili nezgrapno, jer, iznuđeno, po prvi put idemo na neko takmičenje sa većim brojem igrača na visokim pozicijama i manjim brojem bekova, ali sve polako dolazi na svoje. Velika prednost Srbije je kostur ekipe koji dugo igra zajedno, stručni štab u istom sastavu i sa istom filozofijom na poslednja četiri velika takmičenja, te Bogdanović i olraund igrači Jokić i Bjelica, ali i napadačka raznovrsnost, jer se nikada ne zna ko će od ostalih bljesnuti.

Sve osim laganog prolaska u drugi krug, u kome će se sa „furijom“ odlučivati ko će pre potencijalnog finala ukrstiti koplja sa SAD, i borbe za medalje, bilo bi veliko iznenađenje.

Dakle, očekujte sjajnu predstavu i još bolje igre „orlova“ u Kini i da nam 15. septembra, po ko zna koji put, Muta Nikolić kaže: „A zašto se radujete? Pa sve je to normalno.“

Bleda senka nekadašnje Italije

„Azuri“ dolaze u lošem raspoloženju na još jednu svetsku smotru košarke i čini se da će se loša tradicija nastaviti, jer na svetskim prvenstvima nemaju zavidne rezultate, niti osvojenu medalju.

Iako u rosteru imaju nekoliko NBA i evroligaških igrača, nije to nivo nekadašnje Italije, koja je imala imena poput Menegina, Fućke ili Karltona Majersa.

Posle relativno lošeg pripremnog perioda, otkaza Melija, povrede Galinarija, koji će se ipak naći u Kini i sa Belinelijem, Heketom i Datomeom, koji su na zalasku karijera, sve više od prolaska u drugi krug bilo bi naučna fantastika.

Najgore po „azure“ je što se ni za to neće pitati samo oni.

Selekcija sa najstarijim igračem na prvenstvu

Angola, prvi rival reprezentacije Srbije, decenijama je jedna od najboljih afričkih reprezentacija, a ovo im je peto uzastopno svetsko prvenstvo na kojem učestvuju. Za razliku od nekih prethodnih takmičenja, ovo je prvi put da većinu igrača reprezentacije čine košarkaši koji igraju u domaćem prvenstvu — čak njih deset.

Zvezda tima je Eduardo Mingas, koji je za reprezentaciju debitovao na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine. Kuriozitet je da je Mingas sa svojih 40 godina najstariji košarkaš na šampionatu.

Krajnji domet Angole? Teško je reći i oceniti. Zanimljivost: naša reprezentacija je prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine, na kojem je osvojila zlato, igrala takođe sa Angolom. 

Sila iz Azije

Filipini dolaze u Fošan kao jedna od najboljih azijskih selekcija i spremni su da se uključe u borbu za prolazak dalje, a u konkurenciji sa Italijom i Angolom to i nije nemoguća misija. Najveći uspeh na svetskim prvenstvima je bronzana medalja osvojena 1954. godine u Brazilu, a pored toga, još pet puta su bili kontinentalni šampioni.

Slično Angoli, većina reprezentativaca igra u domaćim klubovima, ali pažnju treba obratiti na dva imena: Džordana Klarksona, košarkaša Klivlenda, i Endrjua Blača, nekadašnjeg igrača Bruklina i Vašingtona.

Azijska selekcija će biti glavni rival Italiji za prolazak u drugi krug.

Verovatni poredak: Srbija prolazi grupu kao prva, Italija i Filipini u borbi za drugi krug, Angola teško više od časnog povratka kući.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala