Bugarski fizičar optužio „Rosatom“ da namerava da NATO „pretvori u pepeo“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaKorporacija "Rosatom"
Korporacija Rosatom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski nuklearni fizičar, bivši predsednik Komiteta za korišćenje atomske energije u mirovne svrhe Georgi Kaščijev izjavio je da učešće „Rosatoma“ u projektu izgradnje nuklearne elektrane „Belene“ izaziva zabrinutost.

Prema mišljenju eksperta, ruska državna korporacija izrađuje oružje predviđeno za „uništenje zemalja NATO-a“.

„Oni pre svega proizvode oružje čiji je cilj da se unište i pretvore u pepeo neprijatelji, na prvom mestu zemlje NATO-a, jer upravo su one njihovi neprijatelji. Oni stvaraju oružje protiv nas, a mi ih pozivamo da grade atomsku centralu“, rekao je Kaščijev za „Bugarski nacionalni radio“.

Bugarska nije spremna za izgradnju nuklearne elektrane, smatra ekspert, jer među evropskim zemljama ima najmanju kompenzaciju za nuklearnu štetu — nešto više od 50 miliona evra, dok za zemlje Zapadne Evrope ta kompenzacija iznosi 150 miliona evra.

Ministarka energetike Bugarske Temenuška Petkova izjavila je ranije da je za učešće u realizaciji projekta „Belene“ prijave podnelo 13 kompanija, među kojima su „Rosatom“, američki „Dženeral elektrik“ i francuski „Framatom“. Na konkurs se prijavilo i nekoliko bugarskih kompanija kao deo konzorcijuma s nemačkim i češkim preduzećima, a za učešće u projektu je zainteresovana i Severna Makedonija.

Tokom naredna tri meseca bugarska komisija će napraviti šort-listu kompanija koje će nakon toga moći da predstave svoje ponude.

Odluka o izgradnji nuklearne elektrane doneta je još osamdesetih godina prošlog veka, a 2006. godine je na tenderu za izgradnju pobedila ruska kompanija „Atomstrojeksport“. Projekat je, međutim, zamrznut 2012. godine. U decembru 2016. godine bugarska strana je ruskoj kompaniji isplatila 601 milion evra zbog neobavljenog posla.

Bugarska je 2017. godine dobila opremu namenjenu za izgradnju, nakon čega su eksperti Bugarske akademije nauka pripremili izveštaj i zaključili da je projekat neophodno obnoviti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala