Američki konzorcijum gradi Moravski koridor

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLKrak Transevropske magistrale
Krak Transevropske magistrale - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konzorcijum „Behtel-Enka“ biće strateški partner u realizaciji Moravskog koridora, odlučila je Vlada Srbije.

Reč je o projektu izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonice Pojate-Preljina, a Konzorcijum „Behtel-Enka“ gradiće Moravski koridor dužine 112 kilometara.

Time će biti povezani Koridor 10 i auto-put „Miloš Veliki“, a samim time i oko 500.000 ljudi, kao i gradovi Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

Pored izgradnje auto-puta, projekat će obuhvatiti i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i platformu za učešće delegacije Srbije na Kineskom međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu, koji će biti održan od 8. do 11. septembra ove godine u gradu Sijamenu, u provinciji Fuđijan.

Učešće Srbije na tom sajmu otvoriće nove mogućnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje dve zemlje i veća kineska ulaganja u različite oblasti u Srbiji.

Srbija će na izložbenom prostoru od 810 kvadratnih metara predstaviti konkretne projekte, institucije i kompanije, radi što boljeg prezentovanja privrednih i investicionih potencijala zemlje.

Delegaciju Srbije predvodiće potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vlada je odlučila i o osnivanju Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija, Akademije strukovnih studija Šumadija, Akademija tehničkih strukovnih studija Beograd i Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd.

Osnivanje tih akademija doprineće efikasnijem, efektivnijem i ekonomičnijem ostvarivanju ciljeva strukovnog visokog obrazovanja i njegovom povezivanju sa potrebama tržišta rada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala