Puštanje Višinskog prvi korak u prevazilaženju ludila

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUrednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski
Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski - Sputnik Srbija
Pratite nas
To je prvi korak na putu ka postizanju pravde. Naravno, teško će biti da se Kirilu Višinskom nadoknadi ono što mu je uradio kijevski režim. Predstoji mnogo posla da bi se istinski uspostavila pravednost zasnovana na zakonu i svim normama iz oblasti ljudskih prava i slobode reči, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„O tome govori i sam Kiril, i aktivisti za ljudska prava i novinari. Ne može da prođe tek tako slučaj, takav odnos prema novinaru kog više od godinu dana drže u zatvoru a ne predoče mu nikakvu optužnicu. Više od godinu dana nema dokaza za bilo kakvu njegovu krivicu, nego se samo iznose apsurdne optužbe“, rekla je Zaharova.

Zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj, koji je i sâm novinar, izrazio je zadovoljstvo što je Višinski konačno pušten na slobodu.

„Tokom ovog dugog perioda svi mi novinari i obični građani, koji su razumeli svu nepravdu onog što mu se događalo, borili smo se na sve moguće načine da on bude oslobođen. Iako ovo još nije kraj, napravljen je prvi korak da bi se prevazišlo ludilo kome smo bili svedoci poslednjih godina. Zapravo, ne smemo zaboraviti da je Kiril kao novinar iznosio svoju tačku gledišta ne kršeći nikakve zakone, ni Ukrajine, ni međunarodno pravo i zato mora biti oslobođen svih optužbi, kao i ostali građani Ukrajine koji sada čame po zatvorima“, rekao je Tolstoj.

Politikolog i lider pokreta ruskih Ukrajinaca Parus Jurij Kot ističe da je odavno bilo jasno da Višinski ni za šta nije kriv.

„Znao je to on, znala je ukrajinska vlast i mi smo znali da će se to desiti još pre mesec dana na prethodnom zasedanju suda. Ali desilo se sada, a mi shvatamo da je mnoštvo razloga za to. Prvi je naravno smena rukovodstva Ukrajine. Da li na bolje ili na gore, ali je svakako smena. Drugi razlog za čekanje je, kako je još pre nedelju dana rekao Vladimir Putin, oprezni optimizam kad je reč o ukrajinskoj vlasti i to što su procesi u toku, a situacija se menja. A oslobađanje Kirila to i pokazuje“, naglašava Kot.

Podsećajući da ombudsman Rusije Tatjana Moskaljkova vodi pregovore sa ukrajinskim vlastima o razmeni zarobljenika, Kot dodaje da je Višinski odbio da bude uključen u taj spisak, jer smatra da nije kriv.

Kot takođe ocenjuje da je ovo svakako trijumf ruske diplomatije, ali i pomak u ukrajinsko-ruskim odnosima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala