Rusija će uskoro platiti dvogodišnju članarinu za Savet Evrope

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva će uskoro isplatiti Savetu Evrope doprinos za 2017. i 2018. godinu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Kao što je poznato, posle obnavljanja u punom obimu ovlašćenja delegacije Federalne skupštine Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope krajem juna ove godine, Ruska Federacija je potpuno isplatila doprinos za budžet Organizacije za 2019. godinu. Ruska Federacija, takođe, ispunjava svoje obaveze da isplati doprinose za protekle dve godine“, rekla je Zaharova.

Rusija je 30. juna 2017. godine donela odluku da obustavi deo isplata u budžet Saveta Evrope, dok ne budu obnovljena prava njene delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Delegaciji Rusije u toj organizaciji je u aprilu 2014. godine oduzeto pravo glasa, zbog događaja u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom. Naredne godine Parlamentarna skupština Saveta Evrope je dva puta razmatrala pitanje o obnavljanju ovlašćenja ruske delegacije, ali su sankcije samo pojačavane.

Rusija je odgovorila odbijanjem da radi u takvim uslovima, a od 2016. do 2018. godine nije ni slala zahtev za potvrdu ovlašćenja. Tokom ovogodišnjeg letnjeg zasedanja Parlamentarna skupština Saveta Evrope je potvrdila obnavljanje ovlašćenja ruskoj delegaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala