Moskva: Pretnja SAD morskom blokadom Venecuele zaslužuje međunarodnu osudu

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaZastava Venecuele na ulici u Karakasu
Zastava Venecuele na ulici u Karakasu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Pretnja Sjedinjenih Američkih Država da će uvesti morsku blokadu predstavlja jednostrana nezakonita dejstva, koja zaslužuju najširu međunarodnu osudu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„SAD nastavljaju da demonstriraju potpuno nerazumevanje problema i potreba naroda Venecuele. Jednostrane mere Vašingtona, koje protivreče međunarodnom pravu, stvaraju sve više teškoća za isporuke socijalno značajne robe u tu zemlju, što očigledno pogoršava položaj svih građana Venecuele, nezavisno od njihovih političkih stavova. Ponovo pozivamo SAD da odustanu od protivpravnih mera, radi poboljšanja humanitarne situacije u Venecueli“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima — Trampova administracija, protivno logici, navodi nove varijante jačanja pritiska na Karakas.

„Šire se pretnje o organizovanju morske blokade države. Zar neuspešno iskustvo poluvekovnog embarga protiv Kube ničemu nije naučilo Vašington? Nećemo se umoriti od toga da ponavljamo da takva jednostrana nezakonita dejstva zaslužuju najširu međunarodnu osudu“, rekla je Zaharova.

Portal „Aksios“ je ranije, pozivajući se na izjave pet izvora u američkoj administraciji, rekao da je predsednik SAD Donald Tramp predlagao svojim savetnicima da razmotre mogućnost uvođenja morske blokade Venecueli.

Američki lider je, kako je navedeno, predlagao da se brodovi američke mornarice rasporede duž obala Venecuele, kako ne bi dozvolili isporuke robe u tu zemlju.

Portal, međutim, navodi da Pentagon nije ozbiljno shvatio tu ideju, jer je smatra nepraktičnom, pravno neodrživom i previše zahtevnom.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio predsedničku zakletvu. Ubrzo je lider opozicije Huan Gvaido sebe nezakonito proglasio šefom države, a niz zapadnih zemalja, na čelu sa SAD, ga je priznao. Rusija, Kina, Turska i druge zemlje podržavaju Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Sve vesti
0