Grupa C: Potcenjena Španija, malo drugačiji Portoriko i dve pretnje iz senke

© AP Photo / Marcio Jose SanchezŠpanski reprezentativac Serhio Ljulj na pripremnoj utakmici protiv selekcije Amerike
Španski reprezentativac Serhio Ljulj na pripremnoj utakmici protiv selekcije Amerike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini Sputnjik vam predstavlja učesnike ovog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde timova učesnika.

Grupa C: Španija, Portoriko, Iran, Tunis

Igra se u Gvangdžou.

U ovoj konkurenciji, sve osim prvog mesta Španije bilo bi iznenađenje ravno sletanju broda sa ljudskom posadom na neku od planeta Sunčevog sistema.

Ova grupa je posebno interesantna navijačima srpske reprezentacije, jer se u drugom krugu ukrštamo baš sa njom i najverovatnije će duel sa Španijom odrediti put „orlova“ ka osvajanju medalje.

Neopravdano zapostavljena „crvena furija“

Španija prolazi kroz smenu generacija. Nije to više ona dominantna ekipa sa Navarom i Gasolom koja melje sve pred sobom, ali se čini da su nepravedno potcenjeni. Istina, „furija“ kuburi sa tradicijom, jer na svetskim prvenstvima nikada nije postizala rezultate kao na drugim takmičenjima i jedina medalja sa Mundobasketa je zlato do koga su se „prošetali“ u Japanu 2006. godine. Ali treba biti oprezan, jer im azijsko podneblje očigledno prija. Na koga obratiti pažnju u četi koju predvodi Serđo Skariolo?

Prva zvezda tima je, svakako, kapiten Reala Serhio Ljulj, a stvar ni ovog puta neće proći bez Gasola — ali Marka, košarkaša Toronta. Naravno, tu je i plejmejker Jute Riki Rubio, ali i još dva NBA igrača — braća Ernangomez, košarkaši Denvera i Šarlota.

Smena generacija u Portoriku

Šta je zajedničko Španiji i Portoriku? Takođe, smena generacija. U ekipi nema više Karlosa Aroja i Baree, ali stil i način igre verovatno će ostati isti. Međutim, Portorikanci će morati dobro da se pomuče kako bi osvojili drugo mesto u ovoj grupi, jer Iran i Tunis nikako ne treba potceniti.

Zvezda tima je Gijan Klavel, koji je prošle sezone nastupao za Estudijantes.

Iranci treći put uzastopno na svetskim prvenstvima

Reprezentaciju koja se u poslednjih 20 godina okitila sa tri zlata, jednim srebrom i jednom bronzom na azijskim prvenstvima nikako ne treba otpisivati i neozbiljno shvatiti. Na to ukazuje i pobeda protiv Rusije u Moskvi u pripremnoj utakmici koja se igrala početkom avgusta rezultatom 91:84.

Zvezda ekipe je nekadašnji igrač Memfisa i Finiksa Hamed Hadadi (34), kojem je ovo, najverovatnije, poslednje veliko takmičenje u dresu Irana.

Prva utakmica sa Portorikom verovatno će odrediti koja od ove dve ekipe ide u drugi krug.

Autsajder bi mogao da pomrsi račune favoritima

Tunisu je ovo drugo učešće na svetskim smotrama košarke. Prethodni put na svetskim prvenstvima afrička selekcija je učestvovala 2010. godine u Turskoj, odigrali su pet utakmica, zabeležili svih pet poraza i zauzeli poslednje 24. mesto. Sada u Kinu stižu da pokušaju da sruše tradiciju i što pre zaborave neslavni rezultat iz Turske.

Zvezde ekipe su košarkaš Dalasa Salah Mežri i naturalizovani Amerikanac Majkl Rol, koji je nastupao za Baskoniju, Bešiktaš i Makabi, a u narednoj sezoni će biti košarkaš milanske Olimpije.

Verovatni poredak: Španija sigurno prva, Portoriko i Iran u borbi za drugo mesto, Tunis za čast.

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala