Erdogan i Džonson: Rusija i Sirija dužne da ispune obaveze u Idlibu

© AFP 2023 / Omar Haj KadourDim u Idlibu
Dim u Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Velike Britanije Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su izjavili da su Vlada Bašara Asada i Rusija dužni da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze, saopštio je portparol kancelarije britanskog premijera.

„Što se tiče Sirije, premijer i predsednik su osudili nedavne napade Asadovog režima na civile u Idlibu. Oni su naveli da su zabrinuti zbog humanitarne situacije u toj zemlji“, navedeno je u saopštenju.

Portparol je, takođe, naveo da je neophodno sprečiti Iran da dobije nuklearno oružje.

Administracija turskog predsednika je ranije saopštila da su Erdogan i Džonson razgovarali o situaciji u Libiji i o bilateralnim odnosima Turske i Velike Britanije.

Posle pregovora o Siriji u Nur-Sultanu 2. avgusta, u Idlibu je stupio na snagu prekid vatre. Komanda sirijske armije je saopštila da obustavlja borbena dejstva, pod uslovom da Turska ispuni svoje obaveze iz rusko-turskog sporazuma, postignutog u septembru 2018. godine u Sočiju. Glavna tačka sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, 5. avgusta, sirijska armija je obnovila operaciju, jer terorističke formacije nisu ispunile uslove prekida vatre. Iskoristivši primirje, militanti su pokušali da napadnu položaje sirijske armije na severu provincije Hama i u više navrata otvorili vatru na naselja u toj oblasti.

Prisustvo turskih snaga na pograničnoj teritoriji Sirije, koje tamo vode operaciju protiv kurdskih formacija, Damask je nazvao nezakonitim i pozvao je Ankaru da povuče vojsku.

Erdogan je 27. avgusta na konferenciji za novinare nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da se situacija u Idlibu toliko zaoštrila da su turski vojnici u opasnosti, a da će Ankara preduzeti mere da zaštiti njihovu bezbednost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala