Turska zainteresovana za ruski luksuzni helikopter (foto)

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaHelikopter „ansat“
Helikopter „ansat“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi dan 14. Međunarodnog avio-kosmičkog salona (MAKS-2019), jednog od najvećih vazduhoplovnih sajmova i aeromitinga na svetu, prošao je u znaku predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, ali i brojnih novih proizvoda koji su predstavljeni na izložbi.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su otvorili sajam na aerodromu Žukovski kraj Moskve, obišli paviljone i pogledali najnovija avijacijska čuda, zavirili u novi ruski lovac pete generacije Su-57, gledali demonstrativne letove ruske avijacije, razgovarali o brojnim pitanjima i zasladili se ruskim sladoledom.

Erdogana je zanimalo da li Su-57 može da leti i da li ga je moguće kupiti, a Putin mu je na oba pitanja odgovorio potvrdno.

© Sputnik / Olivera IkodinovićDeo statičke ekspozicije 14. Međunarodnog avio-kosmičkog salona (MAKS-2019), jednog od najvećih vazduhoplovnih sajmova i aeromitinga na svetu
Turska zainteresovana za ruski luksuzni helikopter (foto) - Sputnik Srbija
Deo statičke ekspozicije 14. Međunarodnog avio-kosmičkog salona (MAKS-2019), jednog od najvećih vazduhoplovnih sajmova i aeromitinga na svetu

Turski lider je i prvi predsednik strane zemlje koji je lično video ruski lovac pete generacije.

Putin je rekao da je sa turskim kolegom razgovarao o perspektivama zajedničke proizvodnje vojne tehnike, kao i o mogućnosti saradnje u proizvodnji lovaca Su-35 i novog ruskog aviona Su-57. Prema njegovim rečima, bilo je reči ne samo o vojnoj saradnji ili o saradnji u vojno-tehničkoj oblasti, nego i u civilnim oblastima, u kosmosu, u sferi avijacije. On je dodao da se Erdoganu dopala helikopterska tehnika, uključujući Mi-38, laki helikopter koji se koristi i u medicinske svrhe.

Prema njegovim rečima, turski partneri nisu zainteresovani samo za kupovinu, nego i za zajedničku proizvodnju u oblasti avijacije.

© Sputnik / Olivera IkodinovićUčesnici i gosti MAKS-2019 imali su priliku da vide rusku civilnu, ali i vojnu avijaciju
Turska zainteresovana za ruski luksuzni helikopter (foto) - Sputnik Srbija
Učesnici i gosti MAKS-2019 imali su priliku da vide rusku civilnu, ali i vojnu avijaciju

Ruski novinari tvrde da su se predstavnici Turske zainteresovali i za helikopter „ansat“ sa kabinom u stilu luksuznog ruskog automobila „aurus“ i da su zatražili popust. On, kako navode, košta sedam miliona dolara, a kako se ispostavilo — ako narudžbina bude veća moći će da se dogovore oko cene.

Putin i Erdogan na prvom letu ruskog putničkog aviona

Putin i Erdogan su gledali i prvi demonstracioni let prvog ruskog putničkog uskotrupnog aviona za srednja putovanja MS-21, kapaciteta od 150 do 211 putnika, čija će serijska proizvodnja početi 2021. godine.

Potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov je rekao da turski partneri zaista imaju istinsko interesovanje za rusku tehniku, kako za avijaciju tako i za sisteme elektronskog ratovanja i protivvazdušne odbrane.

© Sputnik / Olivera IkodinovićU nacionalnom paviljonu Kine na MAKS-2019 predstavljena je maketa rusko-kineskog širokotrupnog aviona velikog doleta CR929
Turska zainteresovana za ruski luksuzni helikopter (foto) - Sputnik Srbija
U nacionalnom paviljonu Kine na MAKS-2019 predstavljena je maketa rusko-kineskog širokotrupnog aviona velikog doleta CR929

„Pokazali smo im svu našu robu, izbor je njihov, njihovo interesovanje je iskreno“, rekao je Borisov.

Na „MAKS 2019“ učestvuje više od 820 kompanija iz 33 zemlje, od kojih su 184 iz inostranstva.

Kinezi planiraju posetu kosmodromu Vostočni

Kina ove godine na avio-salonu „MAKS 2019“ nastupa i kao zvanični ruski partner, a kineski proizvodi su predstavljeni u zasebnom nacionalnom paviljonu, površine 3.000 kvadratnih metara.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je rekao da je Rusija spremna da isporuči raketne motore u Kinu. Prema njegovim rečima, ruska strana bi mogla da bude zainteresovana za isporuku mikroelektronike iz Kine. Pored toga, planirano je da se nastavi zajednički rad na satelitskoj navigaciji.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNa avio-salonu MAKS predstavljeni su i najnoviji "suhoji", uključujući i avion pete generacije Su-57, kao i njihove makete
Turska zainteresovana za ruski luksuzni helikopter (foto) - Sputnik Srbija
Na avio-salonu MAKS predstavljeni su i najnoviji "suhoji", uključujući i avion pete generacije Su-57, kao i njihove makete

On je takođe podsetio da krajem ove godine ili početkom sledeće delegacija iz Kine planira posetu kosmodromu Vostočni, gde će razgovarati o saradnji „u okviru zemaljske svemirske infrastrukture“.

Rusija i Kina nameravaju da sprovedu i planove vezane za stvaranje rusko-kineskog širokotrupnog aviona velikog doleta CR929 do 2027. godine. Maketa tog aviona je predstavljena u kineskom paviljonu.

Prema planu, taj lajner, kapaciteta 250 do 300 putnika, biće direktna konkurencija avionima evropskog „Erbasa“ i američkog „Boinga“ i zauzimaće značajan tržišni udeo ne samo u Rusiji i Kini, već i u drugim zemljama. Vrednost programa trenutno se procenjuje na između 13 i 20 milijardi dolara. Prvi let aviona očekuje se 2025. godine.

„MAKS 2019“ počeo je danas i trajaće do 1. septembra.

© Sputnik / Olivera Ikodinović MS-21 - prvi ruski putnički uskotrupni avion za srednja putovanja imao je svoj prvi demonstracioni let na avio-salonu MAKS-2019, a u jednom od paviljona prikazana je i njegova maketa
Turska zainteresovana za ruski luksuzni helikopter (foto) - Sputnik Srbija
MS-21 - prvi ruski putnički uskotrupni avion za srednja putovanja imao je svoj prvi demonstracioni let na avio-salonu MAKS-2019, a u jednom od paviljona prikazana je i njegova maketa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala