Tenk ćuti k‘o zaliven dok Marakana gruva — pucaj Zvezdo u Ligu šampiona!

© Foto : Nikola VasiljevićMaketa tenka T-55 ispred Marakane
Maketa tenka T-55 ispred Marakane - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta bi sada trebalo — skidati Arsenalu top sa grba ili ispred stadiona, kaže za Sputnjik legenda Crvene zvezde i srpskog fudbala Dušan Savić, koji je čudesnim volejom decembra 1978. godine ućutkao upravo „tobdžije“ na Hajberiju i Zvezdi obezbedio četvrtfinale Kupa UEFA.

Poznati engleski fudbalski klub zbog topa u grbu, naravno, niko ne smatra ratnohuškačkim, kakav je između ostalih epitet nalepljen navijačima Crvene zvezde zbog tenka koji je osvanuo ispred stadiona. Tu će, kako se najavljuje, i ostati kao simbol „severne armije“, najodanijih Zvezdinih navijača sa severne tribine koji su na svojim koreografijama već isticali sliku tenka.

Tenk na stadionu je doduše već izazvao rat — na društvenim mrežama.

Savić za Sputnjik kaže da je to video i da ne razume o čemu se tu radi.

„Navijači imaju pravo da ispolje neku svoju emociju ako ona ne vređa nikoga. Ne vidim da ovo može bilo koga da vređa, tako da mi nije jasno, osim što, verovatno, smeta nekome kome nije stalo da Zvezda i srpski fudbal budu prisutni na najvećoj evropskoj sceni, pa prave problem gde ga nema.“

Simbol snage

Uz napomenu da je cev na tenku zalivena, on smatra da to dovoljno govori o namerama.

„Uvek ćete naći i uvek imate one koji su zaduženi da izmišljaju probleme. Na koga je uperen tenk, da li ima neka poruka, da li je neko prozvan. Postavljen je kao simbol snage jednog dela navijača, kluba. Nije to upereno ni protiv koga“, uverava legenda našeg fudbala.

Njegov gol protiv „tobdžija“ proglašen je ne samo za najlepši u evrokupovima za sezonu 1978/79, već je ušao i u istoriju srpske kinematografije rečenicom takođe legendarnog Nebojše Glogovca u ulozi policajca u filmu „Munje“: „A u Londonu muk“.

A danas u Beogradu daleko od muka. Glavni lik u danu kada bi trebalo da slavimo ulazak našeg tima u Ligu šampiona umesto Zvezde i fudbala je tenk.

Da li je trebalo i on da doprinese ulasku našeg šampiona u najelitnije fudbalsko društvo time što bi, uz očekivani huk sa tribina oko 50.000 navijača, trebalo dodatno da poremeti švajcarsku ekipu Jang bojs?

Doza straha

Što se samo forme tiče navijači rade razne stvari i to je u redu dok ostaje na nivou simbolike, kaže antropolog i naučni saradnik Etnografskog instituta SANU Ivan Đorđević, koji se posebno bavi antropologijom sporta.

„Šta bi bio simbol severne armije nego tenk“, duhovito primećuje sagovornik Sputnjika. „Nije zapravo problem u toj vrsti simbolike. Normalno je da navijači imaju određenu vrstu simbolike i dok je to u sferi simbolike stvari nisu problematične“, smatra Đorđević.

On, međutim, napominje da kod nas postoji izvesna doza opravdanog straha, jer svi znamo ko je sve na tribinama i da su akteri crnih hronika kod nas često bile vođe navijača.

„Nije problem u tenku ispred stadiona. Vraćamo se na staru priču — 99 odsto navijača su normalni ljudi, koji ne žele nekoga da povrede, niti bilo šta slično, ali taj jedan odsto za koje svi znamo gde su i šta su, a ništa se po tom pitanju ne preduzima, stvara opravdan strah kod ljudi“, ističe sagovornik Sputnjika.

​I taj jedan odsto, kaže on, nepotrebno boji celu priču.

„Ja se radujem što će Zvezda u Ligu šampiona, ako Bog da, ali kada se sve to oboji tom nekom polupolitičkom, polukriminalnom, poluparavojnom pričom, onda to zapravo ispadne tužno. I to je ono što je tuga našeg društva“, ističe antropolog sporta.

Umesto da uživamo u fudbalu i umesto da je glavna priča uoči utakmice Zvezda, to je tenk, koliko god kao maketa sa zalivenom cevi bio bezopasan, sa žaljenjem konstatuje sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala