Rogozin: Rusija spremna za saradnju sa Turskom u svemiru

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin
Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da deli svemirsku tehnologiju sa Turskom i razmatraju se različite opcije za saradnju, rekao je šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Odnosi sa Turskom su izuzetno važni u sferi kosmosa. Logično je da u svemiru treba da se razvijaju takvi odnosi. Danas smo sa turskim kolegama razgovarali o raznim opcijama za saradnju“, istakao je Rogozin na avio-salonu „MAKS 2019“.

Pored toga, on je predložio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je na sajam „MAKS 2019“ doputovao zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da na Međunarodnu svemirsku stanicu pošalju turskog astronauta, u čast 100. godišnjice formiranja Turske Republike, koja će biti proslavljena 2023. godine.

„Za vas imamo zajednički predlog — da organizujemo let turskog astronauta u orbitu za jubilej. Centar za pripremu astronauta spreman je za taj posao“, kazao je Rogozin.

Turski lider je u ime cele nacije zahvalio na obavljenom poslu.

„Mi ćemo se pridružiti vašem svetom radu, da tako kažemo. Još jednom želim da vam zahvalim u ime cele nacije. Hvala vam mnogo na obavljenom poslu“, rekao je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala