Putin pohvalio visoki profesionalizam ruskih kosmonauta

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski kosmonauti Aleksandar Skvorcov i Aleksej Ovčinin
Ruski kosmonauti Aleksandar Skvorcov i Aleksej Ovčinin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je s ruskim kosmonautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici Aleksandrom Skvorcovom i Aleksejom Ovčininom.

Obilazeći paviljon „Roskosmos“ na avio-salonu „MAKS 2019“, u društvu turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, Putin je s ruskim kosmonautima razgovarao preko tele-mosta.

„Nadam se da će nadalje sve ići kao podmazano, kako se kaže u Rusiji, ali celo to kretanje ’kao podmazano‘ zavisi od visokog nivoa profesionalizma takvih stručnjaka visoke klase, kao što ste vi“, rekao je Putin.

On je istakao da je uspešno spajanje broda „Sojuz MS 14“ s robotom „Fjodorom“, nakon neuspešnog pokušaja pripajanja 24. avgusta, rezultat visokog profesionalizma kosmonauta.

„Znamo da je situacija bila na neki način i vanredna, ali kao i obično naši kosmonauti su se sjajno izborili s tim poslom“, kazao je Putin.

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaRobot "Fjodor"
Putin pohvalio visoki profesionalizam ruskih kosmonauta - Sputnik Srbija
Robot "Fjodor"

Ruski predsednik je dodao da se nada da će i robot „Fjodor“ pružiti neophodnu pomoć i podršku u „interesantnom i svima nužnom poslu“ ruskih kosmonauta.

Robot „Fjodor“ je poleteo 22. avgusta na Međunarodnu svemirsku stanicu raketom „Sojuz 2.1a“ sa kosmodroma Bajkonur. Nakon lansiranja, raketa je izvela brod „Sojuz MS 14“ iz atmosfere. Brod je trebalo da pristane na MSS 24. avgusta ujutru, ali je pristajanje otkazano, zbog kvara na sistemu „Kurs“, kada se „Sojuz“ nalazio na udaljenosti od oko 96 metara od stanice.

Turski predsednik je ruskim kosmonautima poželeo uspešan završetak misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Pratimo vas odavde, sa Zemlje, a ja verujem i nadam se da ste vi odličan primer za svu omladinu koja vas prati… U ime turske nacije želim da vas pozdravim i da vam poželim sve najbolje, kako bi se vaše putovanje uspešno završilo“, rekao je Erdogan.

Tokom razgledanja paviljona „Roskosmosa“ Putinu su prikazali i produkciju avio-kompanije „Lavočkin“ — makete orbitalne astro-fizičke laboratorije „Spektar RG“, kosmičkih uređaja „Arktik“ i „Luna 25“, makete uređaja preduzeća „Energija“, među kojima je i model navođenog transportnog broda, kao i modele „Energomaša“ — raketne motore RD-171 i RD-191.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala