Puškov: G7 će morati da sarađuje i s Rusijom, i s Kinom

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Senator Aleksej Puškov složio se s ocenom predsednika Francuske Emanuela Makrona da se globalna dominacija zapadnih zemalja bliži kraju i naglasio je da će zbog geopolitičkih promena „velika sedmorka“ morati da otvori pitanje obnavljanja formata G8.

„Upravo zbog toga, u konačnom zbiru ’sedmorka‘ će biti prinuđena da vrati Rusiju, a da potom privuče i Kinu, ukoliko ne želi da se to pretvori u propalu strukturu iz odlazeće epohe. Okolnosti su se promenile“, napisao je Puškov na Tviteru.

Makron je u razgovoru s francuskim ambasadorima rekao da se epoha zapadne hegemonije u svetu završava. On je naveo da sada sve snažnije postaju „nove države“, kao što su Rusija i Kina.

Francuski lider je, takođe, naglasio da je važno da se izgrade novi odnosi s Moskvom, pošto je bez njenog učešća nemoguće stvoriti novu strukturu evropske bezbednosti i poverenja.

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je, nakon završetka Samita „velike sedmorke“ u francuskom Bijaricu, da će na sledeći sastanak lidera G7, 2020. godine, pozvati i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Američki predsednik se ranije složio s Makronovim predlogom da pozove Rusiju na Samit G7, čiji su domaćin naredne godine SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je to pitanje dovela u vezu sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize, dok su se kanadski premijer Džastin Trudo i britanski premijer Boris Džonson izjasnili protiv obnavljanja formata G8.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija smatra korisnim svaki kontakt sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da se glavna pitanja u vezi sa svetskom ekonomijom i politikom rešavaju u okviru G20, koji obuhvata i zemlje G7, kao i članice BRIKS-a.

Format „velike osmorke“ je postojao od 1998. do 2014. godine, kada je sveden na G7 (Francuska, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Japan i Italija), nakon događaja na Krimu i u Ukrajini. Članice kluba su tada donele odluku da ne idu na redovni samit u Sočiju, nego su se okupile u Briselu, bez Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala