Grupa A: Hoće li Kina biti hit na domaćem terenu

© Foto : www.fiba.basketballJi Đianlijan, košarkaš reprezentacije Kine
Ji Đianlijan, košarkaš reprezentacije Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini, Sputnjik vam predstavlja učesnike ovog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde reprezentacija.

Grupa A: Kina, Poljska, Venecuela, Obala Slonovače

Igra se u Pekingu.

Ovo je, verovatno, najizjednačenija grupa na šampionatu, u kojoj bukvalno sve ekipe mogu da prođu u drugi krug. Iako su po FIBA rang-listi Venecuela i Poljska ispred domaćina, blagi favorit za osvajanje grupe je ipak Kina, koja je propustila prethodno prvenstvo 2014. u Španiji.

Ko predvodi Kinu

Nije to više ona atraktivna ekipa sa velikom zvezdom Jao Mingom, ali domaći teren je domaćin teren, a verujemo da će Kinezi to iskoristiti i da ništa neće prepustiti slučaju.

Najveća zvezda ove grupe, kineske reprezentacije, a verovatno i kineske košarke, otkako je Jao Ming odložio patike i dres, jeste bivši igrač Milvokija, Nju Džerzija, Vašingtona i Dalasa — Ji Đianlijan, kojem će ovo biti treće svetsko prvenstvo.

Poljska već eliminisala Hrvate

Poljska se plasirala na Svetsko prvenstvo prvi put posle 1967. godine, najviše zahvaljujući tome što je u kvalifikacijama ostvarila obe pobede protiv favorizovane Hrvatske, koja je zbog ta dva poraza, verovatno, i ostala kod kuće. 

Najveće zvezde ovog tima su igrač Asvela, naturalizovani Amerikanac Ej-Džej Sloter, Adam Vačinski, koji nastupa za Unikahu, i košarkaš ruske Lokomotive Meteuš Ponitka.

Plasman u drugi krug je i najveći domet koji bi Poljaci mogli da dostignu.

Venecuela nepoznanica

Za mesto u drugom krugu glavni rival Poljacima će biti Venecuela, protiv koje i igraju prvu utakmicu na prvenstvu. Južnoamerikanci su ekipa koja je prilična nepoznanica, sa prosečnom visinom od 194 centimetra spadaju među niže ekipe, a sa prosečnom starošću od 30 godina među najstarije ekipe na ovom prvenstvu.

Igraju tipičnu južnoameričku košarku, a njihovu snagu je nedavno osetila i Turska, koju su u pripremnoj utakmici pobedili sa 71:68. 

Obala Slonovače daleko od drugog kruga

Obala Slonovače je, po FIBA listi, najslabija reprezentacija u ovoj grupi.

Ovo je po proseku godina i visine ekipa veoma slična Venecueli, sigurno neće služiti za popravljanje koš razlike, ali će takmičenje najverovatnije završiti u prvom krugu.

Verovatni poredak u grupi A: Kina, Poljska, Venecuela, Obala Slonovače.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala